Naslovna Društvo U Nišu otvoren Stoma centar

U Nišu otvoren Stoma centar

0
PODELI

U niškom Kliničkom centru danas je otvoren Stoma centar. Do sada je ovakav Centar postojao samo u Beogradu, a njegov glavni značaj za pacijente je što će oni, osim savetovanja sa lekarima, moći i da u međusobnoj komunikaciji ostvare psihološku podršku. Lekari ističu da je to od ogromnog značaja, pogotovu u prvoj fazi privikavanja na život sa stomom.

Rak debelog creva je na trećem mestu karcinoma u Srbiji. Svake godine broj obolelih se povećava za 15-20 posto. U niškom Kliničkom centru, kome gravitiraju pacijenti jugoistočne i južne Srbije, godišnje se operiše preko 300 pacijenata, dok se kod trećine ugradi stoma.

– Naš cilj je da pacijentima pružimo svu neophodnu lekarsku pomoć, ali i da im pomognemo da što bezbolnije prihvate novi način života – rekao je direktor KC prof. dr Zoran Radovanović otvarajući Stoma centar.

Život sa stomom često predstavlja za pacijente veliki socijalni i psihološki problem, zato će međusobna komunikacija pacijenata doprineti da, osim razmene iskustava, steknu i veće samopouzdanje. Predsenica udruženja obolelih od raka i osoba sa stomom, Jagoda Mitov, koja je operisana pre 9 godina, kaže da je prva godina najteža jer je to godina privikavanja, ali da je kasnije moguće imati sasvim kvalitetan zivot.

Pacijenti sve informacije mogu dobiti na tel. 018-506 900, lokal 199.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde