Naslovna Društvo Obilazak lokacija za atarske puteve u opštini Palilula

Obilazak lokacija za atarske puteve u opštini Palilula

0
PODELI

POČINJE NOVI CIKLUS RADOVA

Nakon postupka javne nabavke, očekuje se da početkom novembra meseca otpočnu radovi na uređenju poljskih puteva u pet sela Gradske opštine Palilula. Zahvaljujući projektu opštine Palilula, podršci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša, do kraja ove i početkom sledeće godine, 6,34 kilometra atarskih puteva dobiće naseljena mesta u opštini Palilula. Po rečima Bobana Džunića, predsednika opštine Palilula, vrednost ove investicije iznosiće 4.580 miliona dinara. Sredstva za ovogodišnju investiciju obezbeđena su iz republičkog budžeta na konkursu za odobravanje i korišćenje podsticajnih sredstava za realizaciju investicionih i drugih ulaganja – programa i projekata u oblasti zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2013. godinu. Tokom prošle godine, dodao je predsednik Džunić, samo u opštini Palilula, urađeni su atarski putevi na površino od 51.600 m2, .ukupne dužine 12.900 metara, širine 4 metara  u vrednosti od oko osam miliona dinara.

U cilju pripreme određenih lokacija i dogovora sa predstavnicima Saveta građana, Uprava opštine Palilula organizovala je obilazak sela Čokot i Gornje Međurovo. Kako je izjavila Marija Brajdić, načelnica Uprave Gradske opštine Palilula, u selu Čokot biće izgrađeni atarski putevi u dužini od 900m, i to na potezu tri bresta (450m) i u pravcu prema Južnoj Moravi (450m). Gornje Međurovo je sagledano investicijom za izgradnju atarskih puteva od 1.250m, i to na potezu Gamilica (650m) i potezu Paraspur (ka Bubanj Selu), u dužini od 600 metara.

Saša Stoiljković, načelnik Uprave za poljoprivredu i Ivana Krstić, šefica odseka za poljoprivredno zemljište i vodoprivredu ove gradske uprave podsetili su da će biti uređeno i revitalizovano 26,05 kilometra atarskih puteva na teritoriji Grada Niša. Ovo je treći put da za ove svrhe grad Niš i gradske opštine dobiju finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Odobrena sredstva koristiće se za: mašinski iskop zemlje; planiranje i valjanje posteljice; ravnjanje podloge; nasipanje u sloju brdskim šljunkom (kameni agregat) debljine 15 cm; razastiranje šljunka, valjanje i tamponiranje puta.

Na teritoriji opštine Palilula se nalazi 15 sela koja se naslanjaju na uži gradski deo. Ukupna poljoprivredna površina opštine Palilula je 7.395 hektara. Od toga 6.648 hektara su obradive površine a 747 su pašnjaci. „Strateškim planom razvoja“, po rečima predsednika Bobana Džunića, kao primarni zadatak, naveli smo aktivnost na oživljavanju sela od kojih se u budućnosti očekuje da budu osnova održivog razvoja naše opštine. Održavanje i uređenje atarskih puteva je od posebnog značaja za razvoj i unapređenje poljoprovredne proizvodnje. (EKOpolis, D.Vidojković)

 

https://www.facebook.com/ekopolis.mreza/media_set?set=a.644379715602923.1073741909.100000927022720&type=1

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde