Naslovna Kultura Devetstopetnaesta, tragedija jednog naroda

Devetstopetnaesta, tragedija jednog naroda

0
PODELI

Na repertoaru: 18. Oktobar 2013. – 20:00
Produkcija: Narodno pozorište u Nišu, Kruševačko pozorište, Centar za kulturu Vuk Karadžić – Loznica
Režija: Milan Nešković
Tekst: Branislav Nušić
Scenografija: Vesna Štrbac
Kostimograf: Dragica Laušević
Muzika: Divna Ljubojević i Melodi

Roman je duboko uzbudljiv niz priča, očevica narodne i državne tragedije, pisca koji je tragediju sa svojim narodom i svojom državom, i žrtvama u krvi, do kraja podelio. U godini kada se činilo da Srbija nestaje sa istorijske i geografske mape, Branislavu Nušiću poginuo je sin Strahinja-Ban, kao vojnik vojske Kraljevine Srbije. Pisac ovaj roman posvećuje prerano nastradalom detetu.

Ispisujući kolektivnu i ličnu tragediju, Nušić roman započinje u jesen 1915. i završava događajima u zimu iste godine, neposredno pre nego su narod i država, iznureni ratovanjem i stradanjima, krenuli u povlačenje preko albanskih i crnogorskih planinskih vrleti. Pišući “Pogovor” romanu, u martu 1920, pisac kaže: “Mada je ova knjiga dosta opsežna, ja nisam ni pomišljao njome obuhvatiti celokupnu tragediju devetsopetnaeste godine. Beležio sam, opažao i saosećao sam u pojavama koje su se zbivale oko mene ili doprle do mene, jer, učesnik i sam u velikoj nevolji, nisam ni mogao dalje dogledati. Moja knjiga završava u Peći, jer se tu završava i tragedija naroda. Odatle dalje nastaju tragedije pojedinaca, od kojih svaka za se zaslužuje po jednu ovoliku knjigu.”

Praizvedba komada Devetstopetnaesta, tragedija jednog naroda, izvedena je 28.juna 2013. godine u Kruševcu, na zatvaranju manifestacije „Vidovdan 2013“, a u okviru centralne proslave državnog obeležavanja Vidovdana. Predstava je odigrana na otvorenoj sceni amfiteatra spomen-kompleksa „Slobodište“ pred više od 4.000 gledalaca i uz prisustvo najviših predstavnika Vlade Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve i gradova Kruševca i Niša.

Dramatizacija: Spasoje Ž. Milovanović
Scenski pokret: Igor Damnjanović
Fotografija i dizajn svetla: Vojkan Gostiljac
Lektor: Nataša Ilić
Organizator: Jovana Stojković

Lica

KRUŠEVAČKO POZORIŠTE
Dejan Tončić
Marija Gašić Gajić
Bojan Veljović
Nebojša Vranić
Marija Vidaković
Biljana Jocić Savić
Dragan Marinković
Predrag Milenković
Nikola Pantović

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde