Naslovna Društvo ČESTITKA POVODOM KURBAN-BAJRAMA

ČESTITKA POVODOM KURBAN-BAJRAMA

0
PODELI

Predsednik Udruženja RTV BUM 018 čestitao je danas svim vernicima islamske veroipovesti predstojeći praznik Kurban-bajram. 

“Svim vernicima islamske veroipsovesti najsrdačnije čestitam veliki muslimanski praznik Kurban–bajram. Želim da predstojeći praznik provedete u zdravlju i ljubavi sa svojim najbližima. Niš je oduvek bio grad otvoren za različitosti i verujem da svi zajedno međusobnim poštovanjem možemo da utičemo na izgradnju boljeg i tolerantnijeg društva”.

Kurban-bajram se proslavlja četiri dana i naziva se hadžijski jer se u Meki završava glavno godišnje hodočašće, koje je obaveza svakog muslimana bar jednom tokom života, ukoliko mu to finansijske mogućnosti dozvoljavaju.

Praznik Kurban-bajram počinje dva meseca i deset dana posle Ramazana, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju Mladog meseca.

Nakon jutarnje molitve u džamijama, obilaze se groblja. Tradicionalno se prinosi i žrtva ovca, a kurbansko meso se deli na tri dela – jedan je namenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući. Kurbansko meso se daje i pripadnicima druge vere.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde