Naslovna Društvo Stanovi za interno raseljena lica i izbeglice

Stanovi za interno raseljena lica i izbeglice

0
PODELI

Petnaest izbeglih i interno raseljenih porodica iz kolektivnog centra u Donjem Barbešu kod Gadžinog Hana dobilo je danas ključeve novih stanova. Iz temelja nova stambena zgrada podignuta je u centru opštine sredstvima Evropske unije, pa su zato ključeve novim vlasnicima lično predali predsednik Vlade Ivica Dačić i šef Delegacije EU u našoj zemlji Majkl Devenport. Dačić je rekao da jug Srbije treba da ima prioritet u razvoju države zbog opasnosti od odlaska stanovništva s tog područja, napominjući da će sledećeg meseca u Leskovcu biti održan sastanak članova Vlade i predstavnika juga Srbije.

Dačić je na svečanoj sednici Opštine Gadžin Han, zajedno sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Majklom Devenportom uručio ključeve stanova za 15 interno raseljenih porodica koje su živele u kolektivnim centrima.

Šef Delegacije EU Majkl Devenport je poručio da EU namerava da potpuno ukine kolektivne izbegličke centre u Srbiji, vraćanjem izbeglica u domovine ili trajnom integracijom u srpsko društvo. Naredne godine u Gadžinom Hanu biće izgrađeno još šest montažnih kuća za još 12 izbeglih i interno raseljenih porodica. Premijer Dačić je podsetio na važan geostrateški značaj juga Srbije, upozorivši na opasnost od odlaska stanovništva s ovih prostora. To je, po njemu, pitanje nad pitanjima za Srbiju.

– Jug Srbije bi mogao da se puni predstavnicima drugih naroda koji bi kroz 100 godina, na primer, mogli ovaj deo Srbije da proglase svojom istorijskom teritorijom – rekao je Dačić

Dačić je dodao da je nezaposlenost na jugu Srbije najveća i da je u nekim opštinama i više od 50 odsto, ocenivši da proces rešavanja pitanja izbeglih i raseljenih lica nedopustivo dugo traje. Prema njegovim rečima postoje dva načina za rešenje tog problema – povratak u krajeve odakle su izbegli vraćanjem njihove imovine i prvobitnog statusa, kao i integracija u srpsko društvo. On je rekao da naročito sporo ide povratak na Kosovo i Metohiju i da se tamo vratilo tek oko 4.000 raseljenih.

Na svečanoj sednici Opštine Gadžin Han, na kojoj su predstavnici te opštine uručivali Oktobarske nagrade, premijeru Srbije dodeljena je povelja za razvoj te opštine, kao jednom od najzaslužnijih u otklanjanju posledica poplava koje su je zadesile prethodnih godina. Povelje su dobili i predstavnici delegacije EU u Srbiji, Javno vodoprivredno preduzeće „Srbijavode“, a zahvalnice su dodeljene UNHCR-u i USAID-u. Stambena zgrada u kojoj se nalaze stanovi za socijalno ugrožene i interno raseljene porodice u Gadžinom Hanu koštala je 260.000 evra i izgrađena je sredstvima Evropske unije i UNHCR-a.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je danas da još ne zna koja će mesta posetiti na Kosovu i Metohiji, ali da bi do te posete trebalo da dođe krajem iduće sedmice.
„O mojoj poseti vodi računa ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin“, rekao je Dačić novinarima u Gadžinom Hanu.
On je dodao da je reč o proceduri posete koja je i ranije postojala.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde