Naslovna Društvo Postavljena česma na Trgu Patrijarha Pavla

Postavljena česma na Trgu Patrijarha Pavla

0
PODELI

U okviru projekta «Sedamnaest česama za sedamnaest vekova hrišćanstva», jedna od česama poklon je Opštine Grac i Grada Kragujevca, a delo je protomajstora arhitekte Ivana Redija.

Česma je postavljena na Trgu blaženopočivšeg Patrijarha srpskog G. Pavla, a svečano puštanje u rad otpočela je otkrivanjem česme i molitvenim činom osvećenja, uz blagoslov Vladike niškog Gospodina Jovana.

Predsednik GO Medijana, prim.dr sci.med.Nebojša Krstić, istakao je značaj postavljanja česama, kao mesta fizičkog i duhovnog okrepljenja». «Česmama simbolično izražavamo svoju zahvalnost Gospodu, jer voda koja će tu poteći simbolizuje život, a voda ima veliki značaj bezobzira na versku pripadnost“, dodao je dr Krstić.

Predsednik GO Medijana, ovom prilikom, najavio je izdavanje monografije o projektu «17 česama za 17 vekova hiršćanstva» Arhitekta Redi, izrazio je veliko zadovoljstvo zbog «ostvarivanja želje njegove pokojne majke, zbog postavljanja česme, na mestu nekadašnjega Trga radničkih saveta» i dodao da, «česma nije samo njegovo i delo njegovog sina, već divnih ljudi koji su omogućili realizaciju njegove zamisli». U ime opštine Grac, prisutnima se obratio opštinski savetnik gospodin dr. Peter Piffl-Perčević, koji je izjavio da «krst nije samo simbol hrišćanstva, već i simbol nade i slobode».

U ime Grada Kragujevac govorila je pomoćnica Gradonačelnika za kulturu, Slavica Đorđević. Svečanosti su prisustvovali rukovodstvo GO Medijana, članovi Saveta GO Medijana za obeležavanje Milanskog edikta, predstavnici Grada Kragujevac, opštine Bela Palanka, kao i veliki broj naših sugrađana.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde