Naslovna Društvo PREDSTAVA „Oh la’ la’ colle’ge“ ZA HUMANITARNU AKTIVNOST

PREDSTAVA „Oh la’ la’ colle’ge“ ZA HUMANITARNU AKTIVNOST

0
PODELI

Međunarodni projekti, visoki standardi usvojeni u radu Uprave Gradske opštine Palilula u Nišu, potpisan sporazum o saradnji sa gradom Dulenom i najavljena poseta učenika osnovne škole „Kralj Petar Prvi“ opštini Begl-oblast Žirond, učvršćuju veze ove niške opštine sa Francuskom.

U niškom Medija centru predstavljeni su novi sadržaji humanitarnih aktivnosti opštine Palilula u kampanji „Pomozimo našoj deci“ i aktivnosti međunarodne saradnje. Na inicijativu ove gradske opštine, učenici šestih razreda osnovne škole „Kralj Petar-Prvi“, uz asistenciju profesorke Aleksandre Arsić, odigraće 4.oktobra u sali Pozorišta lutaka u Nišu pozorišnu predstavu na francuskom jeziku Oh la’ la’ colle’ge“, u humanitarne svrhe. A nakon ove predstave, koja će za nedelju dana imati još jedno reprizno izvođenje, dvadesetijedan učenik škole, uz podršku Ambasade Francuske i opštine Palilula, boraviće u Francuskoj, od 14-21.oktobra, kako bi sa svojim drugovima u koležu “Marcellin Berthelot“ u Beglu nastavili rad na zajedničkom pozorišnom projektu.

 

O podršci projektima dece i mladih, međunarodnoj saradnji sa obrazovnim ustanovama i opštinama u Francuskoj, na konferenciji za novinare govorili su Boban Džunić, predsednik Gradske opštine Palilula, Saša Miljković, Počasni konzul Francuske u Nišu i Aleksandra Arsić, profesorica francuskog jezika, iz osnovne škole „Kralj Petar-Prvi“, koja je organizator i koordinator pozorišne grupe učenika.

 

„Ova aktivnost predstavlja deo ukupne saradnje Grada Niša-Gradske opštine Palilula i francuskog departmana Žirond u oblasti omladine, kulture i zaštite životne sredine uspostavljene oktobra 2012. godine uz podršku ambasade Francuske u Srbiji-rekao je Boban Džunić, predsednik opštine Palilula. Po njegovim rečima, opština Palilula je početkom 2012. godine uspostavila saradnju sa francuskim gradom Dulenom, nakon projekta koji su realizovali učenici i profesori Gimnazije „Svetozar Marković“. Danas, uz pomoć počasnog konzula Francuske, gospodina Miljkovića, najavljujemo konkretne aktivnosti koje će doprineti jačanju naših veza, razmeni iskustva, promociji naših potencijala i resursa, dovođenju novih investicija u naš grad i opštinu.

 

 

FRANKOFONI DANI-PODSTAKLI UČENIKE I PROFESORE

 

„Moji učenici su prvi put izveli predstavu „Oh la la college“, ove godine marta meseca, za vreme Frankofonskih dana, u Dečjem centru „Čair“- izjavila je Aleksandra Arsić, profesorka francuskog jezika. Nastup u Lutkarskom pozorištu, koji je inicirala Gradska opština Palilula, biće drugo izvođenje naše predstave i to u humanitarne svrhe. Predstava govori o školskom životu, o deca, o nekim situacijama u školi. Radi se o predstavi na francuskom jeziku, u kojoj učestvuje 21 učenik, skoro celo odeljenje iz osnovne škole „Kralj Petar Prvi“.

 

Pozorišnu trupu, pod nazivom „018“, čine  učenici šestih razreda. Po rečima profesorice Arsić, škola već jedanaest godina učestvuje na Frankofonim festivalima i tradicija je da učenici izvode predstave na francuskom jeziku. Učestvovali su u Novom Sadu u Budimpešti a pre dve godine ova pozorišna grupa osvojila je nagradu za najbolju režiju na festivalu u Mađarskoj.

 

OPŠTINA PALILULA I GRAD DULEN PRIMER DECENTRALIZOVANE SARADNJE

 

Saradnja sa Gradskom opštinom Palilula zapravo je nastavak saradnje između francuske zajednice u Nišu podržana od strane francuske Ambasade, ovde konkretno od departmana Žirond i Grada Niša-istakao je Saša Miljković, počasni kozul Francuske u Nišu. Saradnja je otpočela juna meseca prošle godine, i prvo je obuhvatila gradske opštine „Medijana“ i „Pantelej“. Sada se u ove aktivnosti uključuje i opština Palilula, koja je mnogo pre drugih gradskih opština odavno aktivna u decentralizovanoj saradnji sa Francuskom. Kada kažem decentralizovana saradnja to znači saradnja Opštine u Srbiji a Opštinom u Francuskoj, u kojoj se daje mogućnost da mimo Ministarstava stranih poslova, koja su i u ovom selu prisutna, mogu obaviti direktni kontakti, razmene pa i saradnja i realizacija projekata. To je vid saradnje koji je prvenstveno namenjen upoznavanju, ljudi, uprava, kultura i stanovništva lokalne samouprave. Dugoročni cilj te saradnje, jeste da se podrže razmene, posete ali isto tako i zajednički nastup ka evropskim fondovima. Rekao sam, naglasio je počasni kozul Miljković, bilo je nepošteno prema opštini Palilula, što ranije nije obuhvaćena ovim programom i zato što je ova niška gradska opština jedna od retkih u Srbiji koja već ima potpisan sporazum sa francuskim gradom Dulenom. Sporazum predstavlja krunu saradnje koja postoji u bilingvalnom odeljenju Gimanzije „Svetozar Marković“, koja je na teritoriji opštine Palilula.

 

„Moram da priznam da sam od ovog rukovodstva opštine Palilula dobio podrušku i dodatni motiv i zadatak da se pojača ta saradnja. Ova akcija je samo jedna u nizu aktivnosti koje nagoveštavaju nove susrete. Najavljujemo zajedničke razgovore sa gradom Dulenom i zajednički nastup prema konkursima Ministarstva spoljnih poslova Francuske a u toku 2014. godine imaćemo i zajedničke razgovore o mogućnosti konkurisanje prema evropskim fondovima- rekao je Saša Miljković. On je naglasio da je Palilula jedna od najuspešnijih opština u Srbiji po broju dobijenih projekata od strane Evropskih fondova tako da i Francuzi mogu nešto naučiti i od nas. To je jedna od svrha međusobnog upoznavanja i međusobnog obogaćivanja. Oblasti koje su najiteresantije za saradnju su aktivnosti omladine, jačanje lokalne samouprave, kultura, zaštita životne sredine. Kako sam saznao od predsednika Džunića to su oblasti u kojima je Gradska opština Palilula već prisutna konkurisanjem kod fondove prekogranične saradnje. Vremenom tokom pojačavanja evropskih integracija tokom 2014 i 2015. godine, otvoriće se i neke druge teme, poput poljoprivreda, zaključio je konzul Miljković. (EKOpolis mreža, tekst i foto D.Vidojković)

 

GALERIJA SLIKA: EKOPolis mreza (Facebook)

https://www.facebook.com/ekopolis.mreza/media_set?set=a.636541463053415.1073741905.100000927022720&type=1

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde