Naslovna Društvo “Da više nikada ni jedna beba ne nestane”- kampanja udruženja “Roditelji nestalih...

“Da više nikada ni jedna beba ne nestane”- kampanja udruženja “Roditelji nestalih beba”

0
PODELI

Udruženje je osnovano od strane nekolicine roditelja čije su bebe ukradene na rođenju,ali su članovi i roditelji koji nisu imali takvo iskustvo a žele da podrže svoje prijatelje.

Bebi trafiking je po rečima kriminologa moderan ali i bezdeban način trgovine ljudima,i spada u kriminalnu radnju koja je najmanje zastupljena u medijima zbog same svoje složenosti i osetljivosti jer su u pitanju NN lica,pa se tako i dan danas ne zna tačan bilans ni statistika.

Poražavajuća je činjenica da u Srbiji ne postoji zakon o ukradenim bebama,te tako nikada ni jedna presuda u vezi sa krađom beba nije donešena,a sve privatne tužbe koje se podnesu uglavnom dožive svoju zastarelost posle pet godina.

Predsednik udruženja Vladimir Čičarević,kaže da je u Srbiji od 2000 godine do danas  predato preko 1500 tužbi od strane roditelja koji sumnjaju da im je dete ukradeno po porođaju,i  nijedna nije doživela detaljnu istragu niti imala svoj epilog.

Prema nezvaničnim podacima na teritoriji Republike Srbije u poslednjih 40 godina ukradeno je preko 10.000 beba,što na godišnjem nivou iznosi oko 250 beba,a na mesečnom preko 20 beba.

“Udruženje će u narednom periodu delovati na dva fronta, prvi, da se putem peticije u Srbiji prikupi 30.000 potpisa, kako bi stekli ustavno pravo da skupštini predamo predlog zakona o nestalim bebama i omogućimo rehabilitaciju svih zastarelih slučajeva, i drugi, zalaganje za detaljne reforme u zdravstvu i promena politike i retorike prema porodiljama i bebama”’-navodi Čičarević.

Udruženje ima mnogo planova i aktivnosti u narednom periodu,od kojih je jedna uvođenje SOS telefonskog broja,kako bi mobilna ekipa udruženja mogla odmah da reaguje.

Udruženje i akciju su podržale brojne javne ličnosti,glumci Nebojša Glogovac,Sloboda Mićalović-Ćetković,Vojin Ćetković,pevač Marko Bulat  i mnogi drugi.

O detaljima akcije u Nišu, Gradski Portal 018 će Vas blagovremeno obavestiti, a ukoliko imate neko pitanje ili problem ove vrste, možete se javiti putem mejla: nestalebebe@yahoo.com

rnbs

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde