Naslovna Sve vesti Niš Konferencija SNS 25.09.2013.

Konferencija SNS 25.09.2013.

0
PODELI

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Gradskog odbora Srpske napredne stranke Niš, medijima se obratio gradski većnik Srđan Aleksić. Aleksić je govorio o dosadašnjim radovima i budućim planovima Uprave za poljoprivredu grada Niša. 

Glavni projekat Uprave za poljoprivredu biće baziran na navodnjavanju poljoprivrednih kultura. Ove godine započet je pilot projekat u atarima sela Gornja Trnava, Velepolje i Hum. Prva faza projekta su geofizička istraživanja koja su pokazala da se voda nalazi na dubini od 60 do 80 metara dubine. Već sledeće nedelje počinju konkretni radovi. Na osnovu podataka proceniće se površina koju je moguće navodnjavati konkretnom bušotinom a naše procene ukazuju na blizu 20 hetara, rekao je Aleksić. Takođe, završen je konkurs za dodeljivanje podsticajnih sredstava. Ukupan iznos koji je grad odvojio samo za ovu namenu iznosi 14,6 miliona dinara. Za 2014 godinu se očekuje da sredstva budu daleko veća. Na konkurs je primljeno oko 170 zahteva koji će biti obrađeni do kraja sledeće nedelje kada će izaći konačna rang lista. Prednost će imati oni proizvođači koji u prethodne dve godine nisu koristili sredstva podsticaja. Na ovogodišnji konkurs se prijavilo više od 70% proizvođača koji do sada nisu koristili sredstva.

Ove godine Uprava za poljoprivredu organizovala je sajamske dane koji će trajati 14 dana. Sajamski dani su otvoreni u subotu u prisustvu više hiljada ljudi i to sajmom sireva. Nastavljeno je sajmom vina i narodnih rukotvorina a trenutno je u toku sajam prerade voća, povrća i lekovitog bilja. Prestavljaju se najuspešnija niška preduzeća ali i preduzeća iz okoline.

Sajam se nastavlja sutra sajmom meda a program se na Trgu kralja Milana završava sajmom cveća. Uprava za poljoprivredu nastavlja sa finansiranjem izgradnje atarskih puteva u našim selima. Tokom godine završena je izgradnja 35,5 kilometara puteva a trenutno se završava tender vredan 19,5 miliona dinara za preko 20 kilometara puta. Izbor puteva je napravljen u dogovoru sa rukovodstvima gradskih opština Crveni Krst, Palilula, Pantelej i Niška Banja. U dogovoru sa rukovodstvima gradskih opština doneta je odluka i finansiranju izgradnje projektne dokumentacije za igradnju vodovodne i kanalizacione mreže na seoskom području.

Finasiraće se radovi na popovačkom kolektoru u iznosu od 18 miliona dinara i završetkom tog kolektora omogućiće se uvođenje kanalizacije u mnogim selima gde je za sada to tehnički neizvodljivo.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde