Naslovna Društvo Hajveći skup u istoriji Srpske pravoslavne crkve

Hajveći skup u istoriji Srpske pravoslavne crkve

0
PODELI

U godini obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, dokumenta koji je osigurao versku toleranciju, u periodu od 4. do 9. oktobrau Beogradu, Nišu i Podgorici biće održan najveći skup u istoriji Srpske pravoslavne crkve. 6. oktobra u Nišu, ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene, svetu arhijerejsku liturgiju služiće Njegova svesvetost patrijarh carigradski i vaseljenski gospodin Vartolomej.

Pozivu Njegove cvetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja da uzmu učešće u centralnoj svečanosti povodom obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta odazvali su se visoki predstavnici pomesnih pravoslavih Crkava, na čelu sa Njegovom svesvetošću patrijarhom vaseljenskim i carigradskim gospodinom Vartolomejem, Njegovom svetošću patrijarhom jerusalimskim gospodinom Teofilom, Njegovom svetošću patrijarhom moskovskim gospodinom Kirilom, Njegovim blaženstvom arhiepiskopom kiparskim gospodinom Hrizostomom i Njegovim blaženstvom arhiepiskopom varšavskim gospodinom Savom. Pored izaslanstava pravoslavnih crkava, centralnoj proslavi jubileja Milanskog edikta prisustvovaće i predstavnici istočnih dohalkidonskih crkava, zatim visoka delegacija Vatikana sa predstavnicima Rimokatoličke crkve iz regiona, čelnici crkava Reformacije, kao i različitih hrišćanskih organizacija i udruženja iz Evrope i sveta.

Dolazak visokih gostiju očekuje se u petak, 4. oktobra, kada će u Beogradu uslediti prvi susreti sa patrijarhom srpskim gospodinom Irinejem i arhijerejima. Beograđani će imati priliku da u subotu, 5. oktobra u 9:00 časova u Sabornom hramu pozdrave pravoslavne patrijarhe, arhiepiskope i druge goste. Potom će uslediti zvanični prijemi i razgovori sa patrijarhom srpskim i arhijerejima, kao i sa najvišim predstavnicima vlasti Republike Srbije. Centralni događaj ovogodišnjeg svehrišćanskog jubileja dogodiće se u nedelju, 6. oktobra, u 9:00 časova, kada će u Nišu, ispred novopodignutog hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene, biti služena sveta arhijerejska Liturgija kojom će načalstvovati Njegova svesvetost patrijarh carigradski i vaseljenski gospodin Vartolomej, a sasluživaće mu prisutni poglavari i predstavnici pomesnih pravoslavnih crkava. Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej će, tom prilikom, goste odlikovati ordenom Svetog cara Konstantina Velikog. Očekuje se da će, pored najviših državnih predstavnika Republike Srbije, u rodni grad Svetog i ravnoapostolnog Cara Konstantina Velikog doputovati i predstavnici država iz regiona, kao i ambasadori akreditovani u našoj zemlji i uticajne ličnosti iz javnog i kulturnog života.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde