Naslovna Društvo Veliko hodočašće u Nišu 20. i 21. septembra

Veliko hodočašće u Nišu 20. i 21. septembra

0
PODELI

Regionalno hodočašće povodom obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta okupiće 20. i 21. septembra u Nišu vernike katolike iz zemalja regiona. Dolazak na svečanu misu potvrdili su i predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić, NjKV prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, kardinal Theodore E. McCarrick iz vašingtonske biskupije, Ivan Šaško, izaslanik zagrebačkog kardinala, predstavnici islamske zajednice, crkveni velikodostojnici i brojni drugi.

Hodočašće počinje u petak 20. septembra kada će papin izaslanik, kardinal Anđelo Skola, u sportskoj dvorani Čair, pred česticom Hristova krsta i moštima svete Jelene, pozdraviti okupljene hodočasnike a potom od 19:00 časova služiti prvu večernju. Nakon večernje uslediće noćno bdenje.Drugog dana hodočašća, 21. septembra od 8:00 časova, uslediće „Križni put mladih“, koji će voditi od Crkve Uzvišenja Sv. Križa do stadiona Čair, na kome će u 11:00 časova biti održana svečana misa.

Misu će služiti milanski nadbiskup kardinal Anđelo Skola, zajedno sa kardinalima, biskupima i nadbiskupima iz regiona. Vernici, koji se u Nišu očekuju u velikom broju, moći će potom da obiđu i arheološko nalazište Medijanu, čiji je projekat rekonstrukcije započet u godini obeležavanja jubileja Milanskog edikta. Hodočasnici će biti u prilici i da posete izložbu „Konstantin Veliki i Milanski edikt 313. – Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije“ čija se postavka sastavljena od 180 eksponata izuzetne kulturne vrednosti danas iz Beograda seli u Niš, u galeriju kompanije „Philip Morris Operations a.d. Niš“.

Regionalno hodočašće, organizovano u čast 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, aktualizuje pitanja vezana za slobodu vere, toleranciju, pomirenje i saradnju među narodima. Kao centralno regionalno slavlje u godini obeležavanja jubileja Milanskog edikta, skup hodočasnika iz svih delova sveta biće duhovni most između krajeva rođenja Konstantina Velikog i mesta donošenja akta koji je osigurao „pravo da svako veruje po svojoj savesti“. Dolazak na misu do sada su potvrdili i ambasadori Švedske, Slovačke, Slovenije, Austrije, Mađarske, Norveške, Meksika i Malteškog reda kao i otpravnik poslova Makedonske ambasade.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde