Naslovna Društvo Otvaranje zajedničke izložbe umetnica iz Niša

Otvaranje zajedničke izložbe umetnica iz Niša

0
PODELI

U sredu, 18. septembra sa početkom u 19 sati, u Paviljonu u Tvrđavi je otvaranje zajedničke izložbe umetnica iz Niša – IVANE STANKOVIĆ i MILICE PEŠIĆ.

Ivana Stanković je diplomirala na grafičkom odseku Fakulteta umetnosti u Prištini. Magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Biljane Vuković. Realizovala 12 samoslatnih izložbi u gradovima Srbije i Makedonije. Učestvovala na više od 120 kolektivnih izložbi u Srbiji, Bugarskoj, Kanadi, Meksiku, Hrvatskoj. Profesor je grafike u Umetničkoj školi u Nišu od 1999. godine.

Izložiće grafike i crteže nastale u poslednjih pet godina koje pripadaju ciklusu „Igra“. Osnovni motivi ovih dela su drvo i šuma. Podržavajući realne forme i oblike umetnica u segmentima iz prirodnog okruženja prepoznaje mogućnost posrednog govora simbolične konotacije. Drvo kao svojevrsni simbol čoveka na delima Ivane Stanković je ogoljeno, crno, sasušeno, povija se ne bi li preživelo dok umetnica šumu predstavlja kao mesto neprohoda i nespokoja sa mnoštvom isprepletanih sabljastih grana . Dakle, prizori iz stvarnosti stavljeni su u takav likovni i emotivni kontekst da postaju parabola o aktuelnom društvenom trenutku i o nepovoljnim gotovo dramatičnim, odnosima na relaciji mikro i makro kosmosa, tj. pojedinca i društva.

Milica Pešić je diplomirala 2008. godine na odseku Dizajn tekstila na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nagrade FPU iz fonda “Iva Vriljanin” za najbolje ostvarenje iz oblasti tekstila. Profesor je stručnih predmeta tekstilnog odseka Umetničke škole u Nišu.

Izložiće objekte – tapiserije promenljivih dimenzija, raznovrsnih formi i struktura. Kombinacijom različitih materijala od papira i gaze do filca i vune uz upotrebu originalnih ili štampanih fotografija, umetnica “tka” svoju simboličnu priču o ženi i njenoj intimnosti. Dominacija bele boje, prozirni ili perforirani materijali, kružne forme, šupljine… elementi su likovnog jezika kojima Milica Pešić postiže vizuelizaciju mentalnih kategorija kao što su čednost, emotivnost, senzualnost i seksualnost.

Ove dve umetnica međusobno potpuno različitih opusa i individualnih praksi povezuje ozbiljno misaono promišljanje o suštini bivstvovanja i primena krajnje kultivisane i sofisticirane likovne leksike.

Izložba će trajati do 2. oktobra.

Za GSLU Niš

Milica Todorović

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde