Naslovna Društvo Hodočašće u Nišu

Hodočašće u Nišu

0
PODELI

Iako se očekivalo 20.000, prema najavama beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara, velikoj misi u subotu, 21. septembra, na stadionu u Nišu prisustvovaće oko 3.500 vernika. Katolička crkva će godinu jubileja, 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta, proslaviti u Nišu, kako je već najavljeno, velikom misom koju će služiti kardinal Anđelo Skola.

Ovu celu godinu, kako kaže nadbiskup Hočevar, katolički vernici slave pod geslom “za slobodu, oslobođeni”.

– Na liturgijsko slavlje dolaze vernici sa svih strana. To su hodočasnici. Dolaze nam i mnogi važni gosti. Kardinal Mek Kerik iz Amerike, sa biskupom i petoricom svojih saradnika, zatim biskup Jorka, mesta gde je Konstantin proglašen imeperatorom. Naš naglasak je bio na tome da ideje Milanskog edikta prenosimo dalje – kaže Hočevar.

Planirano je, kako objašnjava Hočevar, da u petak, 20. septembra u večernjim satima u Niš dođe oko 300 mladih vernika iz regiona koji će razmatrati šta znači Milanski edikt, kako bi aktuelizovali poruku Cara Konstantina koju će pročitati na misi, koja će biti održana u subotu. Skola će u Srbiju, prema programu, stići u četvrtak, a u petak će biti gost patrijarha Irineja i predsednika Srbije Tomislava Nikolića. U Niš stiže istog dana oko 14 sati, a glavno liturgijsko bogosluženje planirano je za subotu, u 11 sati, na stadionu “Čair”. Prema rečima dirktora niške Turističke organizacije Uroša Parlića, Konstantinov grad je spreman da dočeka goste.

– Grad je obezbedio za sve hodočasnike i goste grada koji sa sobom nose znak crkve posetu muzejima, obezbeđen je i besplatan parking na prostoru kod stadiona. Obezbeđeno je i pojačano čišćenje i sređivajne grada, biće distribuirana voda, a volonteri će se naći na usluzi svim gostima grada – kaže Parlić.

Spomenik koji Katolička crkva, povodom godišnjice Milanskog edikta, daruje Nišlijama, prema rečima gradonačelnika Niša Zorana Perišića, biće postavljen u parku ispred Gradske kuće u drugoj polovini oktobra.- To će od strane Katoličke crkve biti zaokruživanje i logični završetak svega što je učinjeno tokom ove godine – rekao je Perišić. I on i biskup Hočevar pozvali su Nišlije da narednog vikenda pokažu zašto su pod glasom dobrih, gostoljubivih i kvalitetnih ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde