Naslovna Društvo Muzika “Konstantinovog grada” uvečeras na letnjoj pozornici

Muzika “Konstantinovog grada” uvečeras na letnjoj pozornici

0
PODELI

U okviru državnog programa obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, večeras  na letnjoj pozornici Niške tvrđave, sa početkom u 20:00 časova, biće premijerno izvedeno jedinstveno muzičko delo „Muzika Konstantinovog grada“.

Modernu muziku filmskog karaktera inspirisanu carskim Konstantinopoljem i njegovim uticajem na kulturu i razvoj hrišćanstva kod nas, kreirao je Slobodan Trkulja, srpski kompozitor, multiinstrumentalista i vokalni umetnik svetskog kalibra.

Pored Slobodana Trkulje na Niškoj tvrđavi večeras će nastupiti i muzički ansambl „Balkanopolis“, koji zajedno sa vizantijskim horom i gudačkim ansamblom broji oko tridesetak ljudi. Stvaranu po zamišljenim scenama iz živopisne istorije Konstantinopolja,

„Muziku Konstantinovog grada“ dočaraće vrhunski umetnici poput Ari den Bur-a – „najboljeg srpskog bubnjara“, Gorana Miloševića – vokaliste sa udaraljkama i Leonida Pilipovića – pankera sa tamburom. Posebnu energiju muzici koja se bazira na kulturnom nasleđu Vizantije i revolucionarnom elektro-simfo-rok zvuku „Balkanopolis“-a daće tradicionalni svirači, gosti iz Soluna i Skoplja.

Za boju vizantijskih vokala će se pobrinuti prvi pojac manastira Hilandar Aleksandar Jovanović, dok će kao specijalni gost nastupiti Dejvid Rouds, čuveni britanski rok gitarista iz benda Pitera Gebrijela. Nežna kritska lira i drevni kanonaki su samo neki od specifičnih instrumenata koji će muzici drevnog grada dati boju mističnog istoka.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde