Naslovna Sve vesti Niš Javna rasprava o strategiji razvoja energetike do 2025. godine

Javna rasprava o strategiji razvoja energetike do 2025. godine

0
PODELI

Danas je u Nišu počela rasprava o radu na finalizaciji nacrta i procesu usvajanja Strategije razvoja energetike do 2025 godine Republike Srbije, koja bi trebalo da definiše ciljeve za razvoj energetike u Srbiji sa projekcijom do 2030. godine, kao i glavne prioritete i ključne strateške pravce.

Osnovni cilj sprovođenja ove strategije je sveobuhvatno razmatranje svih pitanja životne sredine, zdravlja ljudi i socio-ekonomskog položaja stanovništva, kako bi se obezbedio održiv razvoj, učešće javnosti i poboljšanje nivoa zaštite životne sredine i društva.

– Gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić rekao je da „ovakva strategija nužno iziskuje kompromis energetskih potencijala, ekonomije i ekologije, kao tri najvažnija segmenta u budućem razvoju energetske efikasnosti. Ova rasprava predstavlja podlogu za izradu finalnog dokumenta, a svi zainteresovani mogu dati svoje primedbe na dokument”.

Prema rečima gradonačelnika na osnovu postavljenih ciljeva Strategije razvoja energetike i grad Niš preduzimaće konkretne aktivnosti koje će se usklađivati sa potrebama Grada i kao takve biti realizovane i implementirane u stratešku liniju razvoja. Javnoj raspravi priustvovao je i državni sekretar Ministarstva energetike,razvoja i zaštite životne sredine Dejan Popović.

Tri strateška pravca razvoja koja Nacrt strategije predviđa su energetska bezbednost, odnosno sigurno i pouzdano snabdevanje energijom, zatim razvoj nacionalnog i regionalnog tržišta energije i održivost energetike, koja uključuje iskorišćenje obnovljivih izvora energije, povećanje energetske efikasnosti i zaštitu životne sredine.

U oblasti elektroenergetike, strategija predviđa da do 2020. godine Srbija dobije najmanje 2.000 megavata novih kapaciteta u termoelektranama, hidroelektranama i elektranama koje koriste obnovljive izvore energije. U sektoru nafte, planirana je izgradnja novih skadišnih kapaciteta u cilju formiranja obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata.

U gasnom sektoru, prioritet je optimalnoiskorišćenje novih pravaca snabdevanja ovim energentom, nakon izgradnje gasovoda “Južni tok” i interkonekcije ka Bugarskoj.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde