Naslovna Ekonomija Nišlije najmanje zarađuju

Nišlije najmanje zarađuju

0
PODELI

 

Nišlije u proseku zarađuju oko pet hiljada dinara manje u odnosu na republički prosek, a plate u Srbiji su u prvoj polovini ove godine realno manje za oko četiri odsto u odnosu na 2012. Za potrošačku korpu je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, neophodno izdvojiti jednu i po mesečnu zaradu.

Nišlije su u prvoj polivini ove godine u proseku zarađivale, bez poreza i doprinosa, nešto više od 37 i po hiljada dinara, što je u odnosu na republički prosek manje za oko 5 300 dinara. Najveće zarade u Srbiji su u Beogradu, a prosečna plata u prestonici je za jul ove godine iznosila 54 778 dinara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Nišlije su, pak, za isti mesec zaradile nešto manje od 40 hiljada. Iako nominalne vrednosti zarada u Srbiji rastu, njihova realna vrednost je u odnosu na prvu polovinu prošle godine manja za nešto više od četiri odsto. I dok platežna moć stanovništva opada, cene proizvoda i usluga iz meseca u mesec idu naviše. Potrošačka korpa je u junu iznosila oko 65 hiljada dinara, pa je za nju bilo neophodno izdvojiti jednu i po prosečnu mesečnu zaradu.

Potrošačke cene su u julu 2013, u odnosu na isti mesec prethodne godine, povećane za 8,6 odsto. Najviše su poskupeli rekreacija i kultura, za oko 6 odsto, alkohol i duvan za oko 3 odsto, a stambeni troškovi, struja, gas i druga goriva su u julu bili za oko 0,5 odsto skuplji u odnosu na jun.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde