Naslovna Društvo Besplatna pravna pomoć za žene sa invaliditetom

Besplatna pravna pomoć za žene sa invaliditetom

0
PODELI

Žene sa invaliditetom ne smeju da trpe nasilje u porodici i diskriminaciju i da ćute o tome poruka je Udruženja “Iz kruga”, gde oni kojima je to potrebno mogu dva puta nedeljno da dobiju besplatnu pravnu pomoć, savet, kao i zastupanje u sudskim postupcima.

Pomoć mogu dobiti u prostorijama udruženja, u tržnom centru Kalča – lamela E, lokal 14, utorkom i četvrtkom od 11 do 14 sati. Živana Simonović samo je jedna od onih koja se udruženju “Iz kruga” obratila za pomoć. Njoj je, kako kaže, u detinjstvu dijagnostikovana lakša demencija, zbog čega je morala da ide u školu 14. oktobar.

Danas je samohrana majka i brine o dvadesetogodišnjem sinu invalidu. Problem je, kaže, što u Centru za socijalni rad pokušavaju da joj oduzmu roditeljsko pravo, jer smatraju da nije sposobna da brine o njemu. Ipak, ona tvrdi da to nije tačno, što je proteklih 20 godina i dokazala. Zbog toga joj je neophodna pravna pomoć, koju sama ne može da priušti, jer živi od socijalne pomoći.

Predsednica Udruženja “Iz kruga” Jasmina Barać-Perović kaže da broj osobažena sa invaliditetom koje se javljaju za pomoć nije veliki. Razlozi su, smatra, strah, nedovoljna informisanost o njihovim pravima, a i to što su u najvećem broju slučajeva finansijski zavisne upravo od onih koji ih zlostavljaju.

Ipak, Barać-Perović apeluje na njih da dođu u udruženje ili makar pozovu SOS telefon 018/252010, kako bi se informisale o načinima pomoći. One koje se jave za pomoć najčešće se žale na diskriminaciju na ulici, u javnom prevozu, institucijama, ali postoje osobe koje se javljaju i zbog zlostavljanja u samoj porodici – kaže advokat Petar Kostić, koji je u udruženju “Iz kruga” spreman da pomogne svima kojima je to potrebno svakog utorka i četvrtka od 11 do 14 sati.

Kostić i Barać-Perović dodaju da većina ovih slučajeva ima pozitivan ishod, pa ne postoji razlog da žene sa invaliditetom ćute i trpe nasilje. Oni smatraju da što se više priča o ovome, podiže se svest o pravima osoba sa invaliditetom i utiče na smanjenje nasilja nad njima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde