Naslovna Kultura U Niš stižu tri patrijarha na proslavu Milanskog edikta

U Niš stižu tri patrijarha na proslavu Milanskog edikta

0
PODELI

Ruski patrijarh Kiril, vaseljenski patrijarh Vartolomej i jerusalimski patrijarh Teofil III potvrdili su dolazak na proslavu 1700. godišnjice Milanskog edikta koja će biti održana 6. oktobra u Nišu. Aleksandrijski patrijarh Teodor II je sprečen, pa će u Niš poslati delegaciju.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej, ruski patrijarh Kiril i jerusalimski patrijarh Teofil III. U Moskovskoj patrijaršiji ističu da je mnogo važnija poseta patrijarha Kirila Srbiji od samog prisustva proslavi.  Patrijarh Kiril posetiće svog brata po Hristu patrijarha Irineja, kao i bratski srpski narod” otac Ilja Košik iz Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije.

Moskovski patrijarh prihvatio je poziv iz Beograda nakon što je sredinom jula poglavar SPC posetio Moskvu. Tom posetom praktično je ispunjen uslov koji je RPC postavila SPC da ukoliko žele da patrijarh Kiril dođe u Srbiju da bi 6. oktobra zajedno sa poglavarima ostalih pravoslavnih crkva služio liturgiju, prethodno patrijarh Irinej treba da poseti Moskvu.

Drugi uslov za dolazak moskovskog patrijarha, koji nigde nije zvanično spomenut, jeste da u Niš ne dolazi papa, što se i neće dogoditi, jer će Vatikan predstavljati milanski nadbiskup Angelo Skola. Centralna proslava 17 vekova od donošenja Konstantinovog edikta o toleranciji imaće i svoj radni deo u Beogradu, koji bi, prema nekim najavama, trebalo da predstavlja deo priprema za održavanje velikog pravoslavnog Vaseljenskog sabora.

U SPC, međutim, nisu mogli to da nam i potvrde, a naš izvor iz Patrijaršije kaže da “svakako postoji veliki broj značajnih tema o kojima će se razgovarati, jer je to prilika da se malo preispitamo, da se malo vratimo u prošlost, ali i da prevaziđemo neke podele, pogotovo među pravoslavnima, da se zacele rane, da se nađu zajednička rešenja za ključna pitanja”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde