Naslovna Društvo Lokalni akcioni plan za mlade

Lokalni akcioni plan za mlade

0
PODELI

U Srbiji živi 1 500 000 mladih ljudi, a u Nišu oko 60 000 mladih koji čine validan resurs dok god su organizovani i usmereni u istom pravcu. U Srbiji je do sada veliki broj lokalnih samouprava usvojio lokalne akcione planove, a u ovaj projekat biće realizovan i u Nišu. Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić rekao je da je” izrada Lokalnog akcionog plana za mlade grada Niša podržana od strane republičkog Ministarstva omladine i sporta, a finansira će je nemačka Organizacija za medjunarodnu saradnju GIZ. Cilj izrade plana je da se problemi mladih u Nišu rešavaju efikasnije, na sistematski način, kroz lokalne institucije i uz maksimalno korišćenje lokalnih resursa. Posebno je značajno što će ovaj dokument u svoje aktivnosti uključiti i mlade ljude iz seoskih sredina . Dobrodošao je i svako ko smatra da ima dobru ideju i predlog kako stvoriti potrebne uslove za realizaciju želja i mogućnosti mladih“, rekao je gradonačelnik.

Prema rečima Milana Pešića, gradskog većnika resorno zaduženog za sport i omladinu, do kraja ove godine mladi u Nišu dobiće i zvanično dokument koji bi trebalo da definiše sve aktivnosti i planove koji bi trebalo da bitno utiču na njihov položaj i uključivanje u funkcionisanje grada, ali i da svakom mladom čoveku u Nišu stvori prostor za delovanje u skladu sa ličnim i opštem potrebama, željama i mogućnostima.

Tim mladh ljudi koji će od danas biti anagažovan na izradi ovog dokumenta broji 19 članova, a osim Pešića, Mije Petrovića iz Kancelarije za mlade i Adriane Anastasov iz Saveta za mlade Skupštine grada Niša, članovi tima dolaze iz Uprave za obrazovanje, omladinu i sport, Kancelarije za mlade Ministarstva omaldine i sporta, tu je i po jedan većnik iz svake gradske opštine, zastupnik interesa socijalno ugrožženih i invalida, predsravnik tržišta rada, zdravstva, prosvete, MUP-a, civilnog i nevladinog sektora, medija i niškog Univerziteta.

Prema planu Lokalni akcioni plan za mlade trebalo bi da bude usvojen na sednici Skupštine grada u decembru mesecu, odnosno izrada ovog dokumenta trebalo bi da do tada bude gotova. Prethodno bi trebalo da bude realizovana javna rasprava u novembru, kada će svi zainteresovani moći da stave svoje primedbe ili da dokument dopune nekim dobrim predlogom ili idejom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde