Naslovna Društvo Izložba akademika Vladimira Veličkovića

Izložba akademika Vladimira Veličkovića

0
PODELI

U četvrtak, 5. septembra sa početkom u 20 sati u galeriji “Srbija” je svečano otvaranje izložbe akademika Vladimira Veličkovića. Izložbu pod nazivom “Gavrani” čine dela nastala u poslednjih desetak godina.
Vladimir Veličković je rođen 1935. godine u Beogradu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1960. Bio je saradnik majstorske radionice Krste Hegedušića u Zagrebu 1962-1963.

Prvu samostalnu izložbu imao je 1963. godine. Od 1966. živi i radi u Parizu. U periodu od 1983. do 2000. godine bio je profesor na Ecole Nationale Superieur de Beaux -Arts u Parizu.

Član je Srpske akademije nauka i umetnosti, Francuske akademije lepih umetnosti i Makedonske akademije nauka i umetnosti.
Realizovao je više od sto samostalnim izložbi u mnogim gradovima sveta. U francuskom gradu Tuluzu prošle godine priređena je velika retrospektivna izložba njehovih dela. O radu Vladimira Veličkovića snimljeno je dvanaest dokumentarnih filmova i objavljeno 15 monografija.

Odlikovan je najvišim francuskim odlikovanjem za kulturu (Commandeuer de l ordredes Arts et des Lettres) i ordenom Legije časti. Dobitnik je više od trideset nagrada za slikarstvo, crtež i grafiku među kojima su i nagrade na bijaenalnim izložbama u zemlji i inostranstvu (San Marino, Ostende, Beč, Liljano, Varna).

O stvaralaštvu Vladimira Veličkovića pisali su brojni domaći i strani kritičari. Jedno je sigurno, tokom pedesetogodišnje profesionalne karijere ostao je dosledan klasičnim tehnikama, figurativnom izrazu i specifičnom korpusu tema. Ljudska agresivnost, bezumlje i oholost trajna su provokacija za umetnika, razlog za reakciju i dominantni tematski okvir njegovog opusa. Stoga je slikarstvo Vladimira Veličkovića slikarstvo uznemirujućih prizora i dramatičnih motiva. Obezglavljena, poluraspadnuta ili raspeta tela, odrubljene glave, zlokobni gavrani raširenih krila, ogoljeni pejzaži sa rasplamsalim požarima… jednom rečju apokaliptične vizije dominiraju delima Vladimira Veličkovića. Podsticajna građa prepoznata i u istorijskom okviru sopstvenog bitisanja , odnosno u traumaničnim dešavanjima XX veka, u opusu Vladimira Veličkovića preko metafora uzdignuta na univerzalni nivo svedočenja o „satanskog u čoveku i vremenu“ .

Izložbu u Nišu čine slike, crteži i kolaži sa centralnim motivima raspeća i gavrana kao metaforama i civilizacijskim i iskonskim simbolima stradanja, patnje, zloslutnih vesti i smrti.

Ovo je prva izložba Vladimira Veličkovića u Nišu, realizuje se u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti a trajaće do 1. oktobra.

Za GSLU Niš,

Milica Todorović

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde