Naslovna Sve vesti Niš Zoran Perišić: “Stranačko zapošljavanje svedeno na minimum”

Zoran Perišić: “Stranačko zapošljavanje svedeno na minimum”

0
PODELI

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić, kaže da je stranačko zapošljavanje u Nišu svedeno na minimum, ali da još nije iskorenjeno. – Ne želim nikoga da obmanjujem, stranke su naša realnost, i ako bismo sada rekli da ćemo zapošljavati samo ljude van stranke – to nije moguće.

Nije teško ako se radi po zakonu: Zoran Perišić

Da li ste zadovoljni urađenim za godinu dana?

– I jesam i nisam. Nasledio sam budžet u veoma teškom stanju, nasledili smo usporen administrativni sistem, i ako sam nešto uradio dobro, pre svega bih se pozvao na stabilizaciju gradskog budžeta i animiranju gradske uprave da svoj posao radi brže i organizovanije. Uključili smo i EU, ruske investitore, doveli smo prvi put investitore iz Hongkonga u Srbiju, otvorili smo Kancelariju za dijasporu.

Kako je lekaru u fotelji gradonačelnika?

– Volim izazove u životu, ovo je za mene najveći izazov i trudim se da vreme koje provedem ovde bude kvalitetno i da uradim nešto. Imam želju da više vremena provedem sa decom, ali to nije tako lako. Od samog početka razgraničio sam porodicu i posao, na sve skupove idem uglavnom sam i to nikada ne mešam. Van ovoga ja sebe doživljavam kao običnog čoveka, koji ništa nije promenio u karakteru, vozim bicikl, čitam, informišem se… S druge strane, lekarsku karijeru nisam zapostavio.

Šta zamerate koalicionim partnerima, a šta opoziciji?

– Nije teško raditi po zakonu. Ako se toga pridržavate, ne treba da brinete. Opstali smo 13 meseci, što znači da saradnja postoji, da je drugačije, ne bismo opstali ovoliko. Sigurno da može da bude bolje, a to znači da se više bavimo životom i ekonomijom, a manje politikom. Da li smo bili dovoljno efikasni, to se stalno pitam i to je ono što zameram i koalicionim partnerima. Što se opozicije tiče, svaka kritika je dobrodošla, oni su imali konstruktivne predloge, tako da nije korektno da nešto ja kao gradonačelnik zameram.

Na šta ste ponosni, a šta vam se ne sviđa?

– Ponosan sam što je Niš dobio novog načelnika Policijske uprave, što je bezbednost podignuta na viši nivo. Što se privrede tiče, očekujemo do kraja 2014. da “Beneton” ispuni obaveze i uposli 2.000 radnika.

Šta se desilo sa logističkim centrom?

– Ja sam treći gradnačelnik koji je upoznat sa izgradnjom logističkog centra. Pre nekoliko meseci saznao sam da mi uopšte nemamo uslove za pregovore, to što je šest godina unazad rađeno, rađeno je bez osnove. U međuvremenu završena je studija logističkog centra koji je finansirala EU, ali onda se umešala Uprava za kontrolu leta koja kaže da treba da se izgradi toranj ako želimo da širimo aerodrom, te u krugu od 400 metara ne smete da imate visoke objekte, ne smete da imate industriju koja privlači ptice.

Šta zamerate najbližim saradnicima?

– Uvek tražim najviše i tu dolazi do sukoba, jer mora da postoji inicijativa. Ako do mene dođe problem recimo da negde nema vode, to nije trebalo da dođe mene, to se mora rešavati na nižem nivou.

Kakva će biti rekonstruisana vlast u Nišu?

– Rekonstrukcija može da znači samo pregrupisavanje unutar stranaka, sada ćemo imati završetak konkursa za direktore tako da će se taj sastav promeniti, to će biti neka vrsta rekonstrukcije kroz javni sektor i nikakvu drugu vrstu ne planiramo.

Da li ste zadovoljni odnosom države prema „Nišvilu“?

– Uspeli smo da obezbedimo dodatna tri miliona za “Nišvil”, tako da je država pomogla festival. Opšti ustisak je da je “Nišvil” dobro organizovan i ja sam zadovoljan.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde