Naslovna Društvo Radne akcije Delijski vis i JKP Medijana uredili Vojničko groblje

Radne akcije Delijski vis i JKP Medijana uredili Vojničko groblje

266
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 08.11.2018

Novinar – Emilija Ostijić Kaculj

Uz podršku načelnice Nišavskog upravnog okruga, Dragane Sotirovski, udruženje „Radne akcije Delijski Vis“ danas je organizovalo radnu akciju u ulici Milunke Savić, na Srpskom vojničkom groblju. Akcija je organizovana povodom stogodišnjice od Dana primirja u Prvom svetskom ratu, sa željom da se uređivanje i održavanje ovog memorijala nastavi i u narednom periodu.

Ovoj akciji pridružilo je i JKP  „Medijana“, čiji su radnici zasaditi jelkice, posuli rizlom i zasaditi cveće koje je svojim rasporedom formiralo broj „100“, u znak stogodišnjice primirja u Velikom ratu.

“ Povodom stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata i obeležavanja ovog datuma u nedelju , 11. novembra, mladi iz Radnih akcija Delijski vis žele da ovaj  memorijalni kompleks urede,  jer će se za dva dana ovde održati parastos i položiti cveće i venci  stradalima. Na taj način doprinosimo obeležavanju ovog značajnog istorijskog datuma.  Memorijalni kompleks je od velike istorijske važnosti jer je ovde sahranjenio oko 1700 neznanih boraca iz Velikog rata. Članovi našeg udruženja neće dozvoliti da ovo mesto budr zapušteno. Mi radimo na uređenju ograde i betonskog dela ograde. S druge strane objekta imamo Englesko groblje koje je išarano raznim grafitima i njega ćemo da ofarbamo u belo. U nedelju će sve ovo biti uređeno. Doći će i vladika , održaće se parastos”, kaže  Millan Spasić iz Udruženja Radne akcije delijski vis.

Mladi iz Udruženja Delijski vis sami finansiraju ove radove.

“ Sredstva su obezbeđena iz članarina našeg udruženja, koje smo počeli da skupljamo još pre pet meseci”, dodaje Milan i objašnjava da je mesečna članarina za ljude koji su u radnom odnosu  500 dinara a oni koji ne rade ne plaćaju članarinu. Kako kaže, sve je na dobrovoljnoj osnovi .

“ Mi smo neprofitna organizacija i svako ko može da neki prilog u ove svrhe” poručuje Milan Spasić

Udruženje ima oko 40 članova a na ovom poslu je angažovano  dvadeset  članova.Delijski vis i radove je posetio predsednik gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale.

“Danas na uređenju Vojničkog groblja radi grupa momaka iz radne akcije Delijski vis. Oni su se obratili gradskoj opštini Palilula i u saradnji sa nama obratili smo se JKP Medijana . Zajedničkim radom oni uređuju groblje. Ovo je još jedan pozitivan primer saradnje gradske opštine Palilula i mladih sa teritorije same opštine. Nadam se da će ovakvih akcija biti i u narednom periodu. Posebno se zahvaljujem grupi momaka koji rade i otklanjaju sve negativnosti koje uočimo na samoj teritoriji Palilule . Voleo bih da ovo bude podstreh i za ostale mlade koji žive na teritoriji opštine da se uključe u rad“, kazao je predsednik opština Palilule Aleksandar Ždrale.  

Na Vojničkom groblju na Delijskom visu su sahranjeni engleski, srpski, austro-ugarski i nemački vojnici.  Spomen-obeležja,  uz srpske vojnike koji su sahranjeni a koji su pali za slobodu , imaju i nemački vojnici jer su Nemci izgradili kamenu piramidu na Vojničkom groblju u Nišu 1942. godine u znak zahvalnost svojim borcima.

Nekada se groblje prostitralo na pet hektara. Od  1989. godine na znatno je manjoj površini. Ovde počivaju ratnici iz balkanskih, Prvog,  i Drugog svetskog rata.  Veruje se da je ovde sahranjeno i devet američkih vazduhoplovaca, čiji su avion oborile nemačke snage za vreme Drugog svetskog rata – 14. aprila 1944. godine, iznad Pasi Poljane. Mnogi od sahranjenih su stradali od kolere, pegavog tifusa  i drugih bolesti koje je rat doneo.

Po nekim podacima  na Vojničkom groblju sahranjeno je  oko 3.000 Srba. Na groblju se nalazi 16 mermernih ploča, a svega desetak imena stradalih je  poznato  i ispisano na pločama.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar

Connect with Facebook

Molimo vas unesite vaše ime ovde