Naslovna Društvo Projekti Zavoda za urbnanizam „ Caričin grad“ i „Cumtobel“ nagrađeni na...

Projekti Zavoda za urbnanizam „ Caričin grad“ i „Cumtobel“ nagrađeni na 27 Međunarodnom salonu urbanizma.

249
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 09.11.2018

Novinar – Emilija Ostijić Kaculj

Na 27 Međunarodnom salonu urbanizma, koji se od 8. do 13. novembra održava u Rumi, niški Zavod za urbanizam osvojio je dve nagrade. Drugom nagradom u kategoriji  planova detaljne regulacije nagrađen je Plan detaljne regulacije arheološkog nalazišta Caričin grad. Trećom nagradom u kategoriji urbanističkih projekata i realizacije nagrađen je Urbanistički projekat za potrebe urbanističko-arhitektonske razrade kompleksa Cumtobel u Nišu. Tim povodom u Zavodu za urbanizam održana je konferencija za novinare na kojoj su prezentovani nagrađeni radovi.

„ Zavod je ove godine učestvovao sa deset radova u četiri kategorije od mogućih 12.  Nagrađeni smo u dve kategorije sa dva rada,  jednom trećom i jednom drugom nagradom, što je veoma značajno za Zavod za urbanizam u Nišu“, rekla je na konferenciji Lidija Stefanović Nikolić tehnički direktor Zavoda za urbanizam

Na ovogodišnjem salonu jedan od članova žirija bio je i Nikola Lečić, glavni urbanista grada Niša, što je svojevrsno priznanje i arhitekti i Zavodu za urbanizam  

„ Na 27. Međunarodom salonu je ukupno pristiglo 163 radava. Ono po čemu je žiri rangirao radove i određivao kriterijume prilikom žiriranja su složenost samog predmeta, koji je planski dokument i koji su konkretni projekti obrađivali, kao i sama prezentacijadostavljenog  rada. Žiri je prepoznao kod niških nagrađenih radova jedan složen i značajan proces, kako planiranja tako i projektovanja, a rezultat toga je uspešna realizacija na samom terenu“,  rekao je Nikola Lečić, glavni urbanista grada Niša

Veoma kratak rok, kako za pripremu tako i  za izradu i realizaciju dokumentacije i izvođenja radova, prepoznat je od strane svih članova žirija, kao jedan od bitnih činilaca koji su uticali na dobijanje nagrade, kažu u Zavodu za urbanizam.  Vremenski period je bio kraći od godinu dana i uložen je veliki trud i rad svih  kolega  što je i vrednovano priznanjem.  

Marija Marković iz Sektora za saobraćaj, geodeziju u Zavodu za urbanizam Niš kaže da je najveći izazov  u postupku bio da se objedine projekti i tako objedinjeni predstave na Salonu .

„ Posao je bio da objedinimo 22 projekta koja smo radili u široj zoni komlpeksa Cumtobel. Krenuli smo sa projektom parcelacije , izradom urbanističkog projekta a potom i svih infrastrukturnih projekata, koji su rađeni za širi kompleks za Cumtobel fabrike – počev od saobraćajnice Bulevara Svetog cara Konstantina sa biciklističkom stazom, kolektora, kružnih tokova, osvetljenja, privremenih i stalnih saobraćajnih signalizacija. Uspešno smo odradili sve te infrastrukturne projekte, objedinili u jedan pano i dobili nagradu. Ono što je žiriju bilo važno je da je urbanistički projekat realizovan na terenu i  dobili smo  fabriku koja će uspešno , nadamo se, poslovati. Sve što je planom bilo predviđeno za prvu fazu , fabrika, pristupne saobraćajnic, je realizovano.

Marija Marković se nada da će u sledećoj fazi raditi opremanje kompleksa zapadno od postojeće fabrike . Ona dodaje da su ovakve nagrade veliki podstreh za dalji rad.

„ Veoma nam znači ova nagrada , jer ovo nije samo moja nagrada, već i mojih kolega. Ja sam samo jedan mali segment u radu. Sve kolege su podjednako zaslužne za dobijanje nagrade i izradu jednog ovakvog urbanističkog projekta sa svim pratećim projektima infrastrukture“.

Sledeće 2019. godine , niški Zavod za urbanizam slavi 60 godin arada. Istovremeno će u Nišu biti održan 28. Međunarodni salon urbanizma.

 „ Ove godine, na 27 Međunarodnom salonu urbanizma u Rumi  je obeležena 70 – togodišnjica postojanja beogradskog zavoda za urbanizam i predstavljena publikacija o 70 godina beogradskog zavoda. Sledeće godine se, pored 28 Međunarodnog salona urbanizma , koji će se održati u Nišu , obeležiti i naš jubilej, 60 godina postojanja niškog Zavoda za urbanizam. To ukazuje ne jednu dugogodišnju tradiciju i znalaj urbanističkog i prostornog planiranja u cilju održivog razvoja grada i prostora u kome živimo“,   dodala je Lidija Stefanović Nikolić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar

Connect with Facebook

Molimo vas unesite vaše ime ovde