Naslovna Društvo FILOZOFSKI FAKULTET u NIŠU OBELEŽIO GODIŠNJICU RADA

FILOZOFSKI FAKULTET u NIŠU OBELEŽIO GODIŠNJICU RADA

256
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 09.11.2018

Novinar – Emilija Ostijić Kaculj

Podelom   indeksa prvoj generaciji studenata na tek otvorenom Departmanu za nemački jezik i književnost obeležen je  Dan Filozofskog fakulteta u Nišu. Ovaj fakultet slavi 47 godina rada. Indekse prvoj generaciji studenata nemačkog jezika uručio je šef odeljenja za kulturu Ambasade SR Nemačke u Beogradu Kristijan Rajsmiler.

Na svečanoj sednici  dodeljene su nagrade najboljim studentima na osnovnim i master studijama, kao i jubilarne nagrade zaposlenima. Za svečanu akademiju je pripremljen bogat umetnički program.

Prisutne je pozdravila dekanica profesor dr Natalija Jovanović:

“Danas je veliki dan za Filozofski fakultet zato što smo ga dočekali sa 31 studijskim programom, sa jednim novim studijskim programom, za nemački jezik i književnost. Za dve godine smo akreditovali dva kapitalna studijska programa- Od prošle godine upisujemo studente i na programu socijalna politika i socijalni rad”, kazala je Natalija Jovanović.

Govoreći o planovima za budućnost dekanica Natalija Jovanović je najavila i otvaranje novih studijskih programa –  dvogrupe za francuski i španski jezik i jedne grupa na programu specijalne edukacije

Proslavi su prisustvovali  rektor Univerziteta u Nišu profesor dr Dragan Antić, zamenik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za visoko obrazovanje docent dr Bojan Tubić i profesor dr Dimitar Denkov. Okupljenima se obratio i gost iz Bugarske  dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta „Sveti Kliment Ohridski“ u Sofiji, koji je govoriio u ime zajednice filozofsko-filoloških fakulteta jugoistočne Evrope osnovane prošle godine na inicijativu dekanice dr Natalije Jovanović.

Među zvanicama  bili su i predstavnici ambasada, gradskih institucija i ustanova, predstavnici univerziteta iz zemlje i regiona, kao i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i scoijalna pitanja, direktori osnovnih i srednjih škola u Nišu i regionu i predstavnici brojnih institucija u zemlji sa kojima je Fakultet ostvario uspešnu saradnju.

“U ministarstvu smatramo da svi regioni u Srbiji treba ravnomerno da se razvijaju i da su smerovi koji su potrebni ovom regionu sa pravom otvoreni na ovom fakultetu”, kazao je dr Bojan Tubić, zamenik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za visoko obrazovanje. “Posebno je značajan departman za nemački jezik jer on nedostaje našoj zemlji, a od značaja je da se školuje ovaj kadar s obzirom da dolaze strani investitori koji će zahtevati poznavanje i ovog jezika”.

Dragan Antić, rektor Univerziteta u Nišu čestitao je Fakultetu godišnjicu rada i istakaoo da se radi o fakultetu koji je prepoznatljiv u svetu.

“Filozofoski je jedan od najvećih fakulteta u Nišu značajno utiče na razvoj društva uopšte. Nedavno je dobio i novu studijsku grupu za germanistiku što je dugo očekivano. Sada i u Nišu studenti mogu da stiču znanja iz germanitike i budu od velike koristi kada sutra privreda započne saranju sa nemačkim firmama i kompanijama”, kazao je Antić.

On je dodao da se Filozofski fakultet dinamički razvija, a kako je kazao to je dobro za Univerzitet,  grad, pa i sam region.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar

Connect with Facebook

Molimo vas unesite vaše ime ovde