Naslovna Društvo U susret međunarodnom usponu na planinu Čemernik

U susret međunarodnom usponu na planinu Čemernik

428
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 10.07.2018

U subotu, 14.jula 2018.godine, na planini Čemernik, kraj Vlasinskog jezera, održava se Republička akcija Planinarskog saveza Srbije, čiji je domaćin Skijaško planinarski klub “Vlasina” iz Surdulice – šesti međunarodni vlasinski uspon. Ova manifestacija pokrenuta je 2013.godine, sa zanimljivim, i inovativnim konceptom, da se na svake dve godine menja odredište za planinare, te se tako smenjuju planine Čemernik i Gramada u okolini Vlasinskog jezera.

Planina Čemernik izuzetno je pristupačna i lagana za uspon. Nalazi se zapadno od Vlasinskog jezera, blagih je padina, a poznata je i po lekovitom bilju i šumskom voću koje obilato raste na livadama ove planine. Nadaleko su čuvene vlasinske borovnice, maline i kupine, kojima Čemernik obiluje. Najviši vrh Čemernika je Veliki Čemernik i visok je 1638 m. Uspon počinje sa visine od 1230 metara, kod hotela iznad obale Vlasinskog jezera. Dužina staze u oba pravca je 13 kilometara.

Domaćini akcije, po povratku planinara na Vlasinsko jezero, organizuju besplatan ručak i kulturni program.

Planinarsko društvo “Preslap” iz Niša, čiiji su vodiči, zajedno sa kolegama iz Surdulice, učestvovali u pokretanjlu i razvoju manifestacije, organizuje odlazak planinara i rekreativaca iz Niša na ovu akciju. Procena je da se svaki rekreativac može popeti na Veliki Čemernik, i zato je ova akcija dobra prilika za jedan lepo proveden dan u prirodi i druženju.

Planinarsko društvo “Preslap”, na akciju polazi u subotu u 05:30 časova sa parkinga kod tržnog centra “Roda” na Vizantijskom bulevaru. Troškovi prevoza su 800 dinara, a učesnici, osim najosnovnije planinarske opreme, treba da ponesu i pribor za jelo, zbog besplatnog ručka koji priređuju domaćini.

Svi zainteresovani planinari i rekreativci mogu se za odlazak na akciju prijaviti vođama akcije Planinarskog društva “Preslap”, Nenadu Stevanoviću (telefon: 062/637-771) i Milošu Stamenkoviću (telefon: 069/14-98-880).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar

Connect with Facebook

Molimo vas unesite vaše ime ovde