Naslovna Društvo „Blizanačke duše” – Izložba slika niške umetnice

„Blizanačke duše” – Izložba slika niške umetnice

930
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 10.07.2018

Ljubitelji umetnosti imaće priliku da od 15. jula u Café-galeriji „Paris Art” u Nišu posete izložbu mlade slikarke Milice Kostić.Mlada niška umetnica predstaviće se publici svojim radovima iz ciklusa „Blizanačke duše” u nedelju 15. jula u Café-galeriji „Paris Art” u Nišu, a, kako organizatori navode, izložba će biti otvorena do 22. jula.

Za mladu slikarku je, kako navodi, slikarstvo neizostavni deo njene prirode, nešto od čega nema bega. „Ideje o slikama me proganjaju dok god ih ne prenesem na platno. Tako nastaju imaginarni svetovi i počinju bitke na platnu do poslednjeg poteza”, tvrdi umetnica.

Rođena 1990. godine u Vranju. Milica Kostić je Master filolog-anglista. Osnovne studije je završila u Nišu, a Master studije u Novom Sadu. Zaposlena je u IT firmi. Od 1999. godine, radila je u ateljeima četiri eminentna akademska slikara. Od 2003. do 2009. godine bila je član Likovne radionice pri Univerzitetu u Vranju, a danas je član Multimedijalnog udruženja umetnika „Car Konstantin” u Nišu i samostalni je umetnik. Do sada je učestvovala na deset kolektivnih izložbi, a izložba u Caféu „Paris Art” biće joj prva samostalna izlozba. Kako najavljuje, na jesen će se predstaviti i novosadskoj publici sa dve samostalne izložbe.

Celokupnu kreativnu snagu, umetnica je unela u marljivo istraživanje onog nevidjivog, metafizičkog, u poniranje u unutrašnjost čoveka i samu suštinu postojanja. U pokušaju da prevaziđe suštinu materijalnog sveta i dostigne više istine, umetnica dočarava konstantnu borbu tela i duha i njihovu kontradiktornost. Nadahnuta nepokolebljivom verom u slobodu stvaralaštva, u svojim delima prikazuje dualnosti koje počivaju u svima nama, kao i okove modernog društva. Čvrsto veruje, kako navodi, da prava inspiracija dolazi iznutra, ali da je oblikovana spoljašnjim faktorima i ponekad ograničena zonom komfora.

Njen trenutni umetnički projekat osvrće se na ono za čim čezne svaki čovek – na bezuslovnu (božansku) ljubav. Ciklus „Blizanačke duše” inspirisan je grčkim mitom o Zevsu, godpodaru neba i zemlje, koji raspoluti androgene duše na jednake polovine (mušku i žensku), poništivši tako njihovu moć, objašnjava umetnica. Njihovo ponovno ujedinjenje simbol je najvišeg oblika ljubavi, a za to je potrebno odbacivanje ega, sujete, društvenih normi i potpuno ogoljavanje čoveka. Koliko je nas na to danas spremno, pita se ona.

Mlada slikarka svakodnevnim fanatičnim radom stvara slike koje pripovedaju o paralelnim svetovima i svedoče o umetnikovom (ili ,,čovekovom”) spiritualnom stanju svesti. Baveći se duhovnim temama, umetnica se trudi da posmatrače natera da sagledaju svoj bogat unutrašnji svet i da se okrenu višim vrednostima jer upravo tamo čuči nepresušni izvor inspiracije. Svečano otvaranje zakazano je za 20 sati

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar

Connect with Facebook

Molimo vas unesite vaše ime ovde