Naslovna Društvo Prelazak planine Kalafat – od Knez sela do naselja “Branko Bjegović”

Prelazak planine Kalafat – od Knez sela do naselja “Branko Bjegović”

459
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 14.06.2018

Planinarsko društvo “Preslap” u nedelju, 17.juna 2018.godine, organizuje lokalnu planinarsku akciju na planini Kalafat, severoistično od Niša. Predviđeno je da se prepešači 20 kilometara, od Knez sela do naselja “Branko Bjegović” u Nišu. Planinarska staza učesnike će voditi preko izletišta Gradac kod Knez Sela, zatim se izlazi na širok šumski put, glavni pravac na planini Kalafat, do raskrsnice Sliva, odakle se vrši uspon na vrh Kalafat (837 m), najvišu tačku istoimene planine. Od vrha Kalafat, produžava se do izletišta Kamenički vis (800 m). Sa Kameničkog visa, planinari će se spuštati ka vidikovcu pored krsta iznad sela Kamenica, i do izletišta Dabilo. Od Dabila, put vodi do sela Brenica, odakle se u zadnjoj etapi stiže, putem između brda Vinik i sela Hum, do naselja “Branko Bjegović”.

Ova staza, uprkos dužini od 20 kilometara, uopšte nije zahtevna, a izuzetno je zanimljiva. Sve vreme ide se širokim putem, visinske razlike nisu velike. Sa nekih mesta na stazi lepo se vidi panorama grada Niša, a sa pojedinih mesta vidi se čak i Niševačka klisura u okolini Svrljiga.

Na ovu akciju, planinari odlaze prigradski autobus za Knez Selo, koji u nedelju, 17.juna 2018.godine, polazi sa prigradske stanice u 08:40 časova. Predviđen povratak je gradskim autobusom, koji polazi kod obdanšta u naselju “Branko Bjegović”, u 18:00 časova.
Akciju vodi Miroslav Rajković, izuzetan poznavalac planinarskih staza i vrhova u okolini Niša.
Posebno prijavljivanje nije potrebno, već učesnici dolaze na prigradsku stanicu i usputna stajališta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar

Connect with Facebook

Molimo vas unesite vaše ime ovde