Naslovna Društvo Vodopadi Stare planine – Čunguljski i Krmoljski vodopadi

Vodopadi Stare planine – Čunguljski i Krmoljski vodopadi

550
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 17.04.2018

“Sve izgleda kao poslednje mesto do koga se može doći, a da iza njega nema ničega, jer Veliki Čunguljski vodopad, kao da nosi sve pred sobom i zatvara sve iza sebe.Visok, stamen, neprolazan. (Ne)stvarno…” Vodopadi Stare planine sa Planinarskim društvom “Preslap”, nedelja, 22.april 2018.godine.

Nenad Stevanović, jedan osnivača i vodiča Planinarskog društva „Preslap“, jedan je od pionira u istraživanju Stare planine, njenih vodopada, pećina i vrhova. Nenad je jedan od najboljih poznavalaca Stare planine, i njegova specijalnost su organizovanje i vođenje akcija do vodopada Stare planine.
Čunguljski vodopad (Čunguljski skok) spada u najlepše vodopade Stare planine. Nalazi se u slivu Toplodolske reke, na Javorskoj reci. Visok je 45 metara. U širokom ataru sela Topli Do, poslednjeg naselja u pirotskom zaleđu, od koga se dalje ulazi u ogromna staroplaninska prostranstva, još uvek nedovoljno poznata, prostranstva koja svaki put iznedre neku tajnu i iznenade svakog namernika.

Do vodopada se dolazi putem od Toplog dola uz Javorsku reku. Po prelasku Studeničke reke, uređenom i dobro obeleženom stazom uz Javorsku reku stižemo do malog Čunguljskog vodopada.

Put nastavljamo uz Čunguljski potok i na nadmorskoj visini od 1150 m dolazimo do velikog Čunguljskog vodopada.
Malo ispred Čunguljskog vodopada je ušće Krmoljskog potoka u Javrorsku reku. U povratku ćemo otići iz Krmoljski potok do donjeg Krmoljskog vodopada.

Jedan lepi dodatak doživećemo i na putu ka selu Topli Do, jer ćemo na kratko zastati na da u neposrednoj blizini puta Temska – Topli Do obiđemo i vodopad Bukovački do.

Program akcije (nedelja, 22.april 2018.godine)
04:00 – polazak sa parkinga ispred tržnog centra „Roda“ („Merkator“) na Vizantijskom bulevaru iz Niša;
06: 00 – 06:20 – obilazak vodopada Bukovački do
07:00 – dolazak u selo Topli do, priprema za pešačenje, otvaranje akcije
07:15 – polazak na pešačenje, uzvodno Javorskom rekom
12:00 – očekivano vreme dolaska do Velikog Čunguljskog vodopada
14:00 – očekivano vreme dolaska do Donjeg Krmoljskog vodopada
16:30 – očekivano vreme povratka u selo Topli Do
17:00 – polazak za Niš
19:30 – očekivano vreme dolaska u Niš

Hrana i voda: Hrana iz ranca, vode ima u selu Topli Do, a može se piti iz svakog od brojnih potoka koji se ulivaju u Javorsku reku ili same Javorske reke.

Obuća, odeća i oprema: planinarske cipele, slojevita garderoba, obavezno tanja jakna i kabanica, naočare za sunce, kačket, slojevita garderoba, rezervne pantalone, rezervne čarape i rezervna majica. Preporuka je da se ponese i rezervna obuća (patike) koja će biti ostavljena u minibusu.

Troškovi prevoza: 900 dinara.

Vođe akcije su Nenad Stevanović, telefon: 062/637-771, i Slobodan Vasković, telefon: 063/111-85-08.

Prijave kod vođa akcije.

Dodatne informacije kod vođa akcije ili na zvaničnim stranicama Planinarskog društva „Preslap“ ili putem elektronske pošte: pdpreslap@gmail.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar

Connect with Facebook

Molimo vas unesite vaše ime ovde