Naslovna Društvo Ministar kulture Vukosavljević otvorio Književno-memorijaln postavku Stevan Sremac – Branko...

Ministar kulture Vukosavljević otvorio Književno-memorijaln postavku Stevan Sremac – Branko Miljković

308
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 13.04.2018

U prisustvu ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, predsednika Ogranka SANU u Nišu akademika Ninoslava Stojadinovića, gradonačelnika Niša Darka Bulatovića i drugih istaknutih zvanica iz javnog i književnog života grada, danas je u Nišu otvorena stalna Književno memorijalna postavka Stevan Sremac – Branko Miljković. Obraćajući se prisutnima ministar Kulture Vladan Vukosavljević je istakao da “je ovo jedan od najznačajnijih događaja za kulturni život Niša I Srbije” . Pritom je podsetio da je zaostavština ova dva pisca odavno u posedu niških ustanova kulture , otkupljena ili darovana I proglašena za kulturna dobra od velikog značaja. “Sada su ova dobra dostupnija Nišlijama I svima koji u Niš dođu da vide grad u kome je živeo Stevan Sremac i u kome je rođen I odrastao Miljković”. On je kazao da ja jedan deo duga na taj način odužen ali ostaje i drugi – da se njihova dela ponovo štampaju , čiitaju proučavaju, da budu življaa I prisutnija u aktivnom književnom pamćenju. Govoreći o današnjem događaju rekao da “Kultura podrazumeva pamćenje i plaćanje dugova” pa tako I grad “ Niš pamti i odužuje davni dug dvojici književnih autora koji su ovom drevnom gradu snažili slavu imena.” On je podsetio da iako su ova dva književnika bili “razdvojeni u vremenu zemnog života, njih spaja živa veličina – veliki pripovedač 19. veka Ii veliki pesnik 20. veka. Stevan Sremac je rođen u Senti ali mu je Niš “ jedan od važnih književnih zavičaja” dok je Branku Miljkoviću Niš mesto rođenja. “ Sremčeva proza je koloritna slika tek oslobođene varoši I ljudi.

Niški Sremčevi likovi postali su opšte prihvaćena narodna svojina u svim našim krajevima, pri čemu dijalekatske posebnosti samo boje prisnošću likova i situacija koje je pripovedno oblikovao. “, rekao je danas na otvaranju Književno-memorijalne postavke Stevan Sremac / Branko Miljković ministar kulture I informisanja Vladan Vukosavljević. Govoreći o Branku Miljkoviću istakao da je “njegova pojava izazvala tektonski poremećaj , ogromne amplitude ne samo na prostoru Srbije I srpskog jezika nego I šire od toga.

“ “ Branko Miljković I Stevan Sremac, iako se nisu poznavali jer ih je razdvajalo vreme I doba u kome su živeli , kao I svi veliki i talentovani umetnici, bili su deo mikro kosmosa tog sveta u kome su stvarali. Zahvaljujući snazi umetnika taj mikro kosmos se širi i to širenje , s jedne stane vuče Branko Miljković a na drugu Stevan Sremac, pruža prostor za nove talente” , dodao je ministar kulture. Besedu o Stevanu Sremcu govorio je prof. dr Goran Maksimović. On je podsetio da je veza Stevana Sremca sa Nišem trajala od 1879. do 1892. godine , I da je on duboko I suštinski vezan za život ovog grada. “ Veliki broj gradova bi želeo da ima pisce koji su ih na tako dostojan I reprezentativan način predstavili. Grad Niš je imao ogromnu sreću , istorijsku I književnu , da ima Sremca koji je ovaj grad predstavio na način kako ga ne bi predstavio ni najrođeniji Nišlija” “ Branko Miljković je jedan od velikih amblema , znamenja grada Niša. On je svojim delom I njegovom recepcijom , doduše podstaknutom I životnim udesom promenio sliku našega grada u Srbiji. On nas je “ oprao “I iskupio od posprdnih doskočica o jezičkoj I po kulturnoj inerciji lenjoga uma ne samo jezičkoj nekompetentnosti”, rekao je o Branku Miljkoviću prof dr. Dragan Žunić. Akademik Ninoslav Stojadinović predsednik Ogranka SANU u Nišu, na otvaranju Književno memorijalne postavke rekao je da je potpisan protokol o saradnji između Ministarstva kulture, SANU I Narodnog muzeja Niš. On je podsetio na nekoliko zajedničkih projekata koji su već realizovani najavio još jedan – obeležavanje 150 godina od rođenja Mihaila Gavrilovića istoričara I arhiviste, diplomate, akademika, člana Kraljevske akademije srbije.

U ime grada Niša goste je pozdravio gradonačelnik Darko Bulatović koji je kazao da su ovom postavkom I “ otvaranjm ovih dveri, prostora koji svedoči o najlepšim stvarima iz naše istorije” predstavljena javnosi “ blaga ovog naroda, b grada , naše istorije I svega onoga čime se ovaj narod i grad ponosi”. Ova svojevrsna muzejska postavka otvorema je objektu u ulici Aleksandra Nenadovića broj 2 u prisustvu velikog broja građana, kulturnih poslenika, poštovalaca književnog dela Stevana Sremca I Branka Miljkovića. “Grad Niš na ovaj način odaje dužno poštovanje velikanima pisane reči – Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću, čija su dela deo kulturne baštine grada Niša ali i nacionalno blago Srbije” kazao je autor postavke Jovan Mladenović, muzejski savetnik. On je dodao da da će ove spomen sobe značiti svim generacijama, jer će zahvaljujući postavkama shvatiti šta znače ova dva velikana za srpsku književnost. Zaostavština ova dva najpoznatija niška pisca ( Stevan Sremac je Nišlija po opusu svojih dela, rođenu u Senti a Branko Miljković u Nišu) su 2014. godine proglašene za kulturno dobro od velikog značaja. U postavci je izloženo oko 200 originalnih eksponata, a mnogi se po prvi put ekskluzivno predstavljaju javnosti. Deo postavke koji se odnosi na život i delo Stevana Sremca i etno karakter. Tu se nlaze i predmeti koji pripadaju periodu u kom je živeo , štap, odelo i bišage, radni sto, komoda. Izložen je deo njegove biblioteke, ali i njegovi rukopisi. Porodica nekrunisanog princa srpske poezije, koji je živeo samo dvadeset sedam godina, poklonila je pesnikovu zaostavštinu poklonila gradu 1971. odnosno Muzeju, i deo toga je u stalnoj postavci Muzeja

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar

Connect with Facebook

Molimo vas unesite vaše ime ovde