Naslovna Društvo Opštine iz centralne Srbije pružaće konkretnu pomoć opštinama na Kosovu i Metohiji

Opštine iz centralne Srbije pružaće konkretnu pomoć opštinama na Kosovu i Metohiji

299
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 12.02.2018

Po deset opština iz centralne Srbije pružaće pomoć jednoj od opština na Kosovu i Metohiji u kojoj pretežno živi srpsko stanovništvo. – jedan je pd centralnih zaključaka okruglog stola koji je organizovala Stalna konferencija gradova i opština u Nišu, radna grupa Vlade Srbije za podršku unutrašnjem dijalogu i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u okviru „Unutrašnjieg dijaloga o Kosovu i Metohiji“. Skupu su prisustvovali gradonačelnici i predsednici opština iz svih delova Srbije, ministar za državnu upravu Branko Ružić., direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić. Marko Đurić je rekao da je broj prisutnih predstavnika lokalnih samouprava iz cele Srbije i njihovih predloga o načinima pomoći sunarodnicima koji žive na Kosovu i Metohiji dokaz jedinstvene želje da se sačuva , stavi pod zaštitu I brigu naš narod na Kosovu I Metohiji.

“Vremena su takva, vremena su teška, da nalažu da I kokalne samouprave ponesu deo tereta i odgovornosti za državnu i nacionalnu politiku i zaštitu državnih i nacionalnih interesa.Na taj način možemo da uradimo mnogo. Samo možemo da uradimo malo, ali okupljeni možemo da uradimo mnogo više za naš narod na Kosovu i Metohiji” , rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić. Po njegovim rečima, ne radi se samo o podršci u novcu i prioritet nije novac. On je dodao da je potrebno da “ se organizujemo i individualno pomognemo opštinama onoliko koliko možemo. Nekada je to poseta, nekada tako što ćemo naći privrednike iz lokalnih opština koje će stipendirati srpsku decu na Kosovu. Na taj način, rakao je Đurić “uključićemo i jedinice lokalne samouprava sa teritorije cele zemlje u borbu za očuvanje našeg naroda na Kosovu”. On je naveo primer da su opštine sa severa Srbije za nekoliko nedelja prikupile čak 60 šlepera pomoći Srbima na Kosovu. Predstavnici opština i gradova istakli su da žele na sve moguče načine da pomognu opštinama na Kosovu. Čuli su se različiti predlozi, počev od novčanih donacija , mada su tu istakli problem transfera novca, do stipendiranja đaka i strudenata sa Kosova i Metohije. , ustupanja softvera za vođenje poslova samoupravemane treba da izdvoje po tri miliona dinara do toga da treba da stipendiraju srpsku decu iz pokrajine.

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski je predložila izgradnju stanova i obezbeđivanje posla na Kosovu da bi se tamo doseljavali mladi ljudi iz Srbije. Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić je rekao da će pomoć opštimnama na Kosovu i Metohiji potrebna i u novcu , ali da o tome brine i Vlada Srvije a da je mnogo delotvornije jačanje osećanja sigurnosti i uspostavljanje saradnje opština sa Kosova i Metohije i centralne Srbije.

“ Veoma je značajno da postoji visok stepen svesti o potrebi da se pomogne ne samo u materijalnom smislu, nego da se i psihološki i simbolički stavi do znanja da je država Srbija i na ovaj način prisutna na teritoriji Kosiova i Metohije Time pokazujemo da 150.000 naših sunarodnika na Kosovu imaju podršku i zaštitu, zavređuju pažnju i život dostojan čoveka u 21. veku”, rekao je Ružić. On je dodao da Srbi na Kosovu i Metojihi moraju da žive konstantno od svog rada, da budu integrisani u one sredine u kojima žive, a da će “Beograd biti uz njih. Ružić je podsetio da Srbija danas svoj uticaj na Kosovu i Metohiji realizuje i kroz 29 privremenih opštinskih organa čijim očuvanjem održava ustavno-pravni poredak Srbije kao I to da je danas 1.760. dan od postizanja dogovor u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština, odnosno toliko dana koliko se opstruira ova odluka od strane Prištine 1.760. dan neispunjenih obaveza Prištine. “Priština je učinila sve da do formiranja ZSO ne dođe i neprestano podgreva strah Albanaca da se radi o pokušaju stvaranja nečega što bi ličilo na Republiku Srpsku. To je sasvim neosnovan strah jer dobrobit jedne zajednice na Kosovu, po sistemu spojenih sudova znači dobrobit svih građana”, izjavio je Ružić. Ministar Ružić je naglasio da je dobro što su se ovi dogovori postigli u Nišu “ gradu kome često prete iz neposredne blizine i što odavde šaljemo jednu poruku – Mi nikome ne pretimo ali svoje čuvamo i branimo. Znamo šta je naše i da smo složni i solidarni i da nikada nećemo dustati”.

Dušanka Golubović, predsednica Skgo i gradonačelnica Sombora je nagalsila da je „skup organizovan sa željom da se pokrene dijalog o tome kako da znanja i iskustva gradova i opština podelimo sa opštinama sa KiM“. “ Ukazali smo na mogućnosti vezane za međuopštinsku saradnju, saradnju između lokalnih samouprava, u pogledu raspodele kapaciteta, angažovanja radne snage, stručne pomoći i na drugi načine i vodove kojima je moguće pomoći opštinama na teritoriji Kosova i metohije.” , kazala je Dušanka Golubović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar

Connect with Facebook

Molimo vas unesite vaše ime ovde