Naslovna Društvo Uručene nagrade “11. januar” zaslužnim pojedincima i ustanovama

Uručene nagrade “11. januar” zaslužnim pojedincima i ustanovama

486
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 12.01.2018

11.januara 1878 godine srpski barjak se posle skoro pet stotina godina zavijorio na bedemima niške tvrđave. Posle viševekovnog ropstva,stigla je sloboda.Srpsku zastavu na Stambol kapiju niške trvđave postavio je Todor Stanković, član tajnog komiteta za oslobođenje. Tada je u borbi za Niš poginulo je 120 srpskih vojnika, a 791 je ranjeno.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović u besedi povodom 140.godina od oslobođenja je rekao da je oslobodilac našeg grada , knjaz Milan Obrenović ispred tvrđave sa ponosom uzviknuo „Ova zastava za nas je znak, da svaki građanin, ma koje vere bio, može računati na blagonaklonu zaštitu kneza. Ja vas pozdravljam kao zastupnik pravde, kao branilac slobode jednake za sve građane, za sve veroispovesti”.Gradonačelnik je takođe naglasio da je jedina prava sloboda ,ona koja je oslobođena mržnje i predrasuda prema drugima.

Povodom ovog važnog istorijskog događaja za Grad Niš održana je i svečana sednica Skupštine Grada na kojoj su dodeljena najviša gradska priznanja nagrade 11.januar.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik Skupštine Grada mr Rade Rajković uručili su nagrade ovogodišnjim laureatima.

Među nagrađenima su poznati niški onkolog prof.dr Slađana Filipović, književnik Zoran Pešić Sigma,gimnazija „Bora Stanković“ i medicinska škola „Dr Milenko Hadžić“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar

Connect with Facebook

Molimo vas unesite vaše ime ovde