Naslovna Društvo Takmičar Svetog Nikole nastavlja borbu protiv opake bolesti

Takmičar Svetog Nikole nastavlja borbu protiv opake bolesti

302
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 23.09.2017

Mladom Nišliji Aleksandru Jovanoviću potrebno još 2,7 miliona dinara za terapije koje će morati da obavi u Atini
Do pre godine dana Aleksandar Jovanović vojevao je bitke u bazenu. I iz većine izlazio kao pobednik. Od maja 2016. godine bori se van bazena. Tumor je prvo napao koleno 20 – godišnjeg momak, a onda se proširio i na druge delove tela. Mladi takmičar Svetog Nikole pliva trenutno najvažniju trku u svom životu.A sve je počelo posle Republičkog šampionata prošle godine na kojem je osvojio drugo mesto u disciplini 100 delfin.

 Osetio je bol u levom kolenu. U početku smo mislili da je to posledica napronih treninga – kaže Aleksandrova sestra Jovana i dodaje – Međutim bolovi su vremenom postali nepodnošljivi. Početkom juna otišao je na Kliniku za ortopediju u Nišu, gde mu je dijagnostifikovan „osteo sarkom“ leve natkolenice, odnosno tumor kostiju. Odmah je upućen na Ortopedsku kliniku „Banjica“ u Beogradu, gde mu je potvrđena dijagnoza.

U julu mesecu prošle godine počeo je sa hemoterapijama.

– Obavljao ih je na Institutu za radiologiju i onkologiju. Posle tri ciklusa hemoterapija usledila je operacija 13. decembra. Tada mu je odstranjeno koleno i deo butne kosti. Ugrađena mu je titanijumska proteza. Nažalost, to nije bio kraj mukama koje su ga zadesile – kaže Jovana.

Opaka bolest je već bila uzela maha.

– Morao je da uradi još pet ciklusa hemoterapija na istom mestu. U međuvremenu se pojavio recidiv, a što je najgore usledila je metastaza na plućima. Morao je na još jednu operaciju na kolenu, koja je obavljena 2. juna ove godine. Izdržao je posle toga jednu hemoterapiju. Druga je bila zakazana za 10. juli, ali su se onda pojavile nove poteškoće u lečenju. Aleksandru je pukla plućna maramica i morao je da se prebaci na grudnu hirurgiju Kliničkog centra Beograd, kako bi sanirao taj problem i kako bi mogao da nastavi sa daljim lečenjem – nastavlja Jelena.

U međevremenu porodica je došla do informacija o klinici „Iatropolis“ u Atini, koja je imala nove meotode u lečenju tumora kostiju pomoću tehnike sajber noža.

– Želeli smo da Aleksandar tome ode što pre, međutim to nije bilo moguće jer su se pojavile nove metastaze između dijafragme i slezine. Kada su doktori uspeli to da saniraju prebačen je u glavni grad Grčke. U Atini mu je urađen prvi tretman tomo terapijom i sajber nožem. Za 20 dana ide na kontrolu, a očekujemo da će mu biti potrebne još najmanje dve ili tri terapije – kaže Jovana.

Porodica ne može sama da iznese sve troškove lečenja. I do sada je u akciji pomoći Aleksandru učestvovao veliki broj ljudi, najviše preko Fondacije „Budi human“, a mnogo njih je pomoglo i uplatama preko SMS poruka.

– Tretman u Atini je koštao oko 17.000 evra. U to je uključeno i sanitetsko vozilo u pratnji lekara, jer Aleksandar nije bio sposoban da bez pomoći ide na dalek put. Sada nam je potrebno bar još toliko sredstava da bi mogao da odradi još dva tretmana. Dodatni problem je i što uplata preko SMS poruka kasni. Sredstava koja se uplate u julu, leći će na račun tek u oktobru. Prema raspoloživim informacijama trenutno preko poruka imamo još oko 1,5 miliona dinara, ali ih sada nemamo na raspolaganju – kaže Jovana.

Aleksandrova sestra je istakla neizmernu zahvalnost svim ljudima koji su pružili podršku njenom bratu.

– Imali smo velike uplate i pojedinaca i firmi. Naravno zahvalni smo i svim lekarima i u Srbiji i u Grčkoj. Naša borba traje i zato apelujem na sve one koji mogu da nam pomognu. Mnogo nam znači što vidimo da Aleksandar nije sam – kaže Jovana.

Na pitanje kako se Aleksandar trenutno oseća, Jovana kaže.

– Izgubio je nekih 20 kilograma, dosta je oslabio fizički. Međutim, psihički je neverovatno jak. Nosi se hrabro i čini mi se da u nekim trenucima više bodri on nas, koji smo svakodnevno sa njim, nego mi njega. Svi verujemo da će uspeti da pobedi opaku bolest i da će uskoro ponovo biti u bazenu.

Hrabri ratnik Aleksandar ne posustaje. U najtežoj i najvažnijoj borbi. Ovaj put je pobeda jedina opcija. I pobediće. Naše je samo da mu pružimo podršku. Koliko ko može. Na putu do trijumfa i konačnog izlečenja.

PREKO 200 MEDALjA

Aleksandar Jovanović rođen je 30. maja 1997. godine u Nišu. Od svoje osme godine bavi se plivanjem. Prvo je to bilo rekreativno, a posle toga u klubu „Sveti Nikola“. Tokom desetak takmičarkih godina osvojio je preko 200 medalja na raznim takmičenjima. Najvažnije titule osvojio je 2015. godine kada je postao juniorski šampion Srbije u malim i velikim bazenima.

DEVIZNI I DINARSKI RAČUN

Ulate za Aleksandra mogu se obaviti preko:

Dinarskog računa: 160-480628-97

Deviznog računa: 00-540-0002231.7

IBAN broj: RS35160005400002231776

SMS poruke u Srbiji: upiši 338 i pošalji SMS na 3030

SMS poruke u Švajcarskoj: upiši human 338 i pošalji SMS na 455

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar

Connect with Facebook

Molimo vas unesite vaše ime ovde