Naslovna Društvo Nova publikacija niškog studenta – „I siromašni imaju san“

Nova publikacija niškog studenta – „I siromašni imaju san“

1091
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 05.07.2017

Jovan Milić, student Mašinskog fakulteta i osnivač humanitarnih portala „Nađi Raula“ i „Nađi Templtona“, u decembru prošle godine došao je na ideju da napiše publikaciju koja će ljude podsetiti da je pojedinim ljudima potrebna pomoć. Knjiga predstavlja svojevrsni dnevnik mladog četrnaestogodišnjaka čija porodica se bori sa siromaštvom i teškom bolešću.

„Ova knjiga predstavlja svojevrsni dnevnik jednog mladog dečaka koji je imao san da njegovu priču čuje čitav svet. O mladiću koji je odličan učenik, koji osvaja različite nagrade na takmičenjima, ali koji je siromašan. Ovo je priča o mladiću čiji roditelji su ostali bez posla, o mladiću koji ide u poderanim patikama u školu…” – izjavio je Jovan Milić, autor publikacije.

Publikacija je potpuno besplatna i nosi simbolični naziv “I siromašni imaju san”, a široj javnosti je dostupna od 5. jula na humanitarnim portalima www.find-raoul.tk i www.find-templeton.tk

“U ovo doba kada većina od nas ide na letovanja i zaboravlja na druge, mislim da je vredno podsetiti se da ne mogu svi otići na letovanje, da nemaju svi tu privilegiju da odu negde tokom leta. Na umu sam imao da ova onlajn knjiga bude potpuno besplatna i da je čitaju ljudi recimo dok putuju do Grčke  ili do neke druge morske lokacije” – nastavlja Jovan.

U ovoj knjizi Jovan, s jedne strane, preispituje linije dobra i porodice i sa druge strane, zla i bogatstva. Posebno se analizira uloga sina u siromašnoj porodici, kroz priču autor stavlja u odnos elemente dobra i zla.

Naglašavajući da šokantnost trenutka ne sme sprečiti brzo promišljanje, te da razmišljanje hladnom glavom pre normalizuje situaciju i otupljuje oštricu istine,  autor tvrdi da je potrebno prvo da promenimo sebe, pa onda druge.

“Ne znam da li je to moja lična  autobiografija, neka to ostane na čitaocima da odluče, odnosno prosude… Ova publikacija je moja topla preporuka svim mladim ljudima, pogotovu srednjoškolcima i  osnovcima koji su trenutno na raspustu… Stavimo prst na čelo i razmislimo kako je našim drugarima koji čitavog leta sede u kući u jednoj sobi, bez računara, struje, vode”- nastavlja Jovan.

U pisanju ove publikacije pored Jovana, učestvovalo je još par niških srednjoškolaca i studenata, koji su svojim radovima ulepšali korice i sadržaj knjige.

„Veliku zahvalnost dugujem kolegi Dinu Dervišiću, koji je odradio centralni dizajn publikacije. Pored njega u crtanju radova koji su objavljeni u publikaciji učestvovao je veliki broj mladih sa teritorije Niša. Upravo iz ove knjige je proizašla moja čuvena rečenica koju stalno ponavljam, koja glasi : „Jedan čovek, sa malo hleba i čašom mleka može promeniti svet“.

Publikacija „I siromašni imaju san“, predstavlja dnevnik mladog niškog tinejdžera čija je porodica siromašna. No, kako sam autor kaže, to siromaštvo nije sprečilo Nikolu (autora dnevnika) da nastavi da se bori i da niže uspehe u školi, a kasnije na fakultetu. U knjizi se kroz poseban segment razgovara o osnovnim ljudskim pravima i o borbi za prava siromašnih.

„Moja borba za ljudska prava traje već šestu godinu… Važno je da uvidimo značaj ljudskih prava, pogotovu u današnjici… Skoro sam čitao o Nadii Murad, devojci koju su teroristi zlostavljali samo zato što se bori za ljudska prava devojaka i žena. Kroz pogovor razrađuje se i njena priča“ – zaključuje Jovan.

Cilj publikacije je da motiviše, inspiriše i prikaže stvarnu sliku siromašnih porodica. Promocija publikacije biće održana u septembru u Nišu, a potom i u Prokuplju.

Autor: FIND Raoul – PROMO TIM

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar

Connect with Facebook

Molimo vas unesite vaše ime ovde