Naslovna Kultura Predstava „Mrvte duše“ u Beogradu

Predstava „Mrvte duše“ u Beogradu

126
0
PODELI

Gradski Portal 018 – 27.06.2017

Niško pozorište završava sezonu gostovanjem predstave „Mrtve duše“ N. Gogolja, u režiji Ane Đorđević, na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u sredu 28.06.2017. godine.Predstava je premijerno izvedena 11. marta, na Dan niškog pozorišta, kada je je i svečano obeležen veliki jubilej, 130 godina pozorišnog života u Nišu.

Pored režije, Ana Đorđević potpisuje i idejno rešenje scenografije, asistent scenografa je Miloš Todorović, kostim je radila Lana Cvijanović a muziku kompnovao Vladimir Petričević.
Groteskna priča o Čičikovu, državnom činovniku koji je otkrio nov način da se obogati, trgujući dotad nepoznatom robom – mrtvim dušama, odiše teškim, gorkim humorom i na neverovatan način korespondira sa vremenom današnjim: ne samo kao kritika glomazne birokratske države u kojoj ljudi postoje samo kao brojke nego i kao kritika raspomamljene materijalističke kulture, u kojoj je jedino merilo vrednosti novac, a čovek u stalnoj jurnjavi za statusom gubi sopstveni identitet i sam se pretvarajući u robu.

Smejući se dogodovštinama Čičikovljevim, njegovoj drskosti, pa i dovitljivosti u bezobzirnosti, publika neće moći a da se ne upita ono što se pitaju i likovi naše predstave – kolika je danas stvarna cena duša? Mrtvih ili živih – skoro da je svejedno.

U predstavi igraju: Dušan Matejić, Danilo Petrović, Vesna Stanković, Nađa Nedović Tekinder, Jelisaveta Karadžić, Ivana Nedović, Miloš Cvetković, Dejan Cicmilović, Jasminka Hodžić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar

Connect with Facebook

Molimo vas unesite vaše ime ovde