Predstava „Mrvte duše“ u Beogradu

Gradski Portal 018 – 27.06.2017

Niško pozorište završava sezonu gostovanjem predstave „Mrtve duše“ N. Gogolja, u režiji Ane Đorđević, na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, u sredu 28.06.2017. godine.Predstava je premijerno izvedena 11. marta, na Dan niškog pozorišta, kada je je i svečano obeležen veliki jubilej, 130 godina pozorišnog života u Nišu.

Pored režije, Ana Đorđević potpisuje i idejno rešenje scenografije, asistent scenografa je Miloš Todorović, kostim je radila Lana Cvijanović a muziku kompnovao Vladimir Petričević.
Groteskna priča o Čičikovu, državnom činovniku koji je otkrio nov način da se obogati, trgujući dotad nepoznatom robom – mrtvim dušama, odiše teškim, gorkim humorom i na neverovatan način korespondira sa vremenom današnjim: ne samo kao kritika glomazne birokratske države u kojoj ljudi postoje samo kao brojke nego i kao kritika raspomamljene materijalističke kulture, u kojoj je jedino merilo vrednosti novac, a čovek u stalnoj jurnjavi za statusom gubi sopstveni identitet i sam se pretvarajući u robu.

Smejući se dogodovštinama Čičikovljevim, njegovoj drskosti, pa i dovitljivosti u bezobzirnosti, publika neće moći a da se ne upita ono što se pitaju i likovi naše predstave – kolika je danas stvarna cena duša? Mrtvih ili živih – skoro da je svejedno.

U predstavi igraju: Dušan Matejić, Danilo Petrović, Vesna Stanković, Nađa Nedović Tekinder, Jelisaveta Karadžić, Ivana Nedović, Miloš Cvetković, Dejan Cicmilović, Jasminka Hodžić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Connect with Facebook

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to toyota suv, infiniti suv and lexus suv